Ενημερωθείτε σχετικά με...
Επικοινωνήστε μαζί μας...
Τσιμισκή 71 Θεσσαλονίκη
4ος όροφος
Τηλ.: 2310 265 075
Mob.: 6945 487 394

2) Διαδερμική Πυρηνοτομία και Πυρηνοπλαστική


Η πρώιμη εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου οφείλεται στην απώλεια του νερού από τον πυρήνα του (αφυδάτωση) και στην μείωση του ύψους του. Όσο ο δίσκος συμπίπτει και αυξάνεται η πίεση σε αυτόν, αυξάνεται και η διάμετρος του ινώδους δακτυλίου (διογκώνεται, προπίπτει) που με τη σειρά του ενεργοποιεί τους υποδοχείς του πόνου που βρίσκονται στα εξωτερικά στρώματα του. Η θεωρία ότι η χαμηλή εμμένουσα οσφυαλγία οφείλεται σε αυτήν τη διόγκωση-διαπλάτυνση του δίσκου  οδήγησε στην εμφάνιση νέων τεχνικών που ως σκοπό έχουν να περιορίσουν την πίεση που υφίσταται ο δακτύλιος γύρω από τον πυρήνα εξαιτίας της εκφύλισης του δεύτερου. Αυτή η αποσυμπίεση μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τις μεθόδους  της πυρηνοτομίας και της πυρηνοπλαστικής.

 

 

Η πυρηνοπλαστική γίνεται με τη δημιουργία ενός τοπικού ενεργειακού πεδίου στο σημείο της βλάβης, όπου αναπτύσσεται ενέργεια από διπολική ραδιοσυχνότητα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο ασθενής υποβάλλεται  σε τοπική αναισθησία και ήπια καταστολή και υπό ακτινολογική καθοδήγηση τοποθετείται ο καθετήρας στο κατάλληλο σημείο. Ο ιστός του δίσκου διαλύεται με την παραγωγή θερμότητας. Διαδοχικές εισβάσεις του καθετήρα μέσα στον πυρήνα δημιουργούν κανάλια για την αποσυμπίεση και ελαττώνουν τον όγκο του δίσκου. Αρκετοί ασθενείς μετά από την επέμβαση είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα.  Παρόλα αυτά χρειάζονται ακόμη αρκετές μελέτες ώστε να ενταχθεί η πυρηνοπλαστική στις καθιερωμένες  μεθόδους για την αντιμετώπιση της χαμηλής εμμένουσας οσφυαλγίας.

 

 

Και άλλες μέθοδοι διαδερμικής αφαίρεσης του πυρήνα έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Διαδερμική δισκεκτομή στην οσφυϊκή μοίρα, που ενδείκνυται μόνο σε μικρή πρόπτωση του πυρήνα, γίνεται ήδη από το 1984. Τοποθετείται ένας καθετήρας και μέσω αυτού αναρροφάται και περιορίζεται ο ιστός του δίσκου. Τα κλινικά  αποτελέσματα ποικίλουν και η επιτυχία κυμαίνεται από 29% έως 80%, γι' αυτό και είναι λίγοι αυτοί που την εφαρμόζουν. ο δίσκος, επίσης, μπορεί να υποστεί περιορισμό του μεγέθους του με τη χρήση laser με σκοπό την εξάτμιση του πυρήνα και τη μείωση της πίεσης μέσα στον δίσκο. Όμως, η ανάπτυξη θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στους γύρω ιστούς. Τα κλινικά αποτελέσματα ποικίλουν και ως εκ τούτου η χρήση του laser στη θεραπεία της εμμένουσας οσφυαλγίας είναι περιορισμένη.  


active³ 4.8 · © 2000 - 2013 IPS Ltd · Όροι χρήσης