Ενημερωθείτε σχετικά με...
Επικοινωνήστε μαζί μας...
Τσιμισκή 71 Θεσσαλονίκη
4ος όροφος
Τηλ.: 2310 265 075
Mob.: 6945 487 394

1) Διαμεσοσπονδύλια Θερμοθεραπεία


Το σκεπτικό της θερμοθεραπείας για τον εκφυλισμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο στην οσφυϊκή μοίρα στης σπονδυλικής στήλης βασίζεται στη χρήση ραδιοσυχνότητας με σκοπό την μετατροπή ή ρίκνωση των ινών του κολλαγόνου. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική τεχνική στρέφεται προς τον παθολογικό πηκτοειδή πυρήνα ή τον ινώδη δακτύλιο γύρω από αυτόν. Κάποιοι ορθοπεδικοί σχεδίασαν έναν θερμικό ανθεκτικό βρόγχο (thermal resistive coil), ο οποίος εισάγεται στον πάσχοντα οσφυϊκό δίσκο και απελευθερώνει θερμότητα επιδιορθώνοντας τα στοιχεία του πυρήνα. Ουσιαστικά είναι ένας καθετήρας με εύκαμπτο άκρο ο οποίος εισάγεται διαδερμικά  κάτω από ακτινοσκοπικό έλεγχο. Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της παραπάνω διαδικασίας βρίσκεται σε ήπια καταστολή. Η θερμότητα που διοχετεύεται προοδευτικά αυξάνεται στην οπίσθια περιοχή του δίσκου, που είναι μια περιοχή με πλούσια νεύρωση, και στο εκφυλισμένο τμήμα του δίσκου με σκοπό να επιδιορθωθεί, να απονευρωθεί και να σταθεροποιηθούν και να βραχυνθούν οι ίνες του κολλαγόνου.

Για αυτήν την παραπάνω περιγραφείσα τεχνική, που ονομάζεται και ηλεκτροθερμική θεραπεία ( IDET ), έχουν γίνει κάποιες κλινικές μελέτες. Συγκεκριμένα οι ορθοπεδικοί που το πρωτοχρησιμοποίησαν παρακολούθησαν για περίπου 16 μήνες την πορεία 62 ασθενών που είχαν υποβληθεί στην ηλεκτροθερμική θεραπεία. Το 71% αυτών είχε βελτίωση όσον αφορά τον πόνο και την κινητικότητα. Παρόλα αυτά, κάποιοι άλλοι ερευνητές αμφισβητούν τα αποτελέσματά της. Γενικά, η ηλεκτροθερμική θεραπεία είναι  μια σχετικά ασφαλής τεχνική με λίγες επιπλοκές. Μακροχρόνιες μελέτες, δυστυχώς λείπουν ακόμη.

Συμπερασματικά, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι μια μέθοδος που ενδείκνυται να εφαρμοστεί όταν ο  ινώδης δακτύλιος είναι σχεδόν άθικτος, δεν έχει μειωθεί το ύψος του μεσοσπονδύλιου διαστήματος και η βλάβη εντοπίζεται σε μικρή περιοχή στο οπίσθιο τμήμα. 


active³ 4.8 · © 2000 - 2013 IPS Ltd · Όροι χρήσης