Ενημερωθείτε σχετικά με...
Επικοινωνήστε μαζί μας...
Τσιμισκή 71 Θεσσαλονίκη
4ος όροφος
Τηλ.: 2310 265 075
Mob.: 6945 487 394

Φυσική Εξέλιξη της Οσφυαλγίας


Παρόλο που ο πόνος στην εμμένουσα οσφυαλγία είναι από τα πιο συχνά και ενοχλητικά συμπτώματα στον άνθρωπο, η πρόγνωση για πιθανή αποκατάσταση είναι πολύ ευνοϊκή. Στους περισσότερους ασθενείς, μετά από ένα μήνα από την έξαρση του πόνου, τα συμπτώματα υποχωρούν σημαντικά και επιστρέφουν στις δραστηριότητες τους ανεξάρτητα από το αν υποβλήθηκαν ή όχι σε θεραπεία. Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν γι' αυτήν την ευνοϊκή εξέλιξη.

 

Επειδή τα περισσότερα θεραπευτικά μοντέλα δεν έχουν την ικανότητα να επηρεάσουν τη φυσική εξέλιξη της χρόνιας εμμένουσας οσφυαλγίας, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις πρέπει να εστιάζουν στον περιορισμό του πόνου και της κινητικής δυσλειτουργίας.

Παρόλο που η πρόγνωση, βραχυπρόθεσμα, είναι καλή, πολλοί ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα που επιμένουν, όπως και μερική δυσχέρεια στην κίνηση ακόμη και ένα χρόνο μετά  από το οξύ επεισόδιο. Πάνω από το 60% των ασθενών αναφέρουν νέα επεισόδια οξείας οσφυαλγίας μέσα στο έτος που ακολουθεί. Οι περισσότερες υποτροπές έχουν μικρότερη ένταση σε σχέση με το αρχικό επεισόδιο. Μόνο οι μισές από αυτές απαιτούν επιπρόσθετη ιατρική παρέμβαση και λιγότερες από το 1/3 θα καθηλώσουν τον ασθενή στο σπίτι. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η συχνότητα των υποτροπών δε σχετίζεται με την αρχική αντιμετώπιση, ούτε αυξάνεται αν ο ασθενής διατηρεί όλες τις φυσικές του δραστηριότητες.

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν αυτά τα δεδομένα ώστε να μην αποθαρρύνονται με την εμφάνιση νέων επεισοδίων, να γνωρίζουν πώς να φροντίσουν τον εαυτό τους και να συνεχίζουν όλες τις δραστηριότητές τους όταν είναι ελεύθεροι συμπτωμάτων.

 

 

 

 

 

Η πρόγνωση φαίνεται να είναι λιγότερο ευνοϊκή για τους ασθενείς που εμφανίζουν χρόνια εμμένουσα οσφυαλγία - περίπου τα 2/3 αυτών θα συνεχίσουν να έχουν πόνο για τα επόμενα τρία χρόνια. Ευτυχώς, οι περισσότεροι, παρά τα συμπτώματα, εξακολουθούν να εργάζονται και διατηρούν και κάποιο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Σε αυτήν την ομάδα ασθενών ο θεραπευτικός στόχος είναι να περιοριστεί η επίπτωση της εμμένουσας οσφυαλγίας στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η χαμηλή οσφυαλγία, επομένως, είναι μια δυναμική διαδικασία με μεγάλη πιθανότητα να συμβεί στον καθένα, να υποτροπιάσει αλλά και να θεραπευτεί. Η συντηρητική αντιμετώπιση (μη χειρουργική) εμφανίζεται στην προσπάθεια ανακούφισης και στήριξης του ασθενή. 


active³ 4.8 · © 2000 - 2013 IPS Ltd · Όροι χρήσης