Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ειδικά χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της τεχνικής Disc-FX

Η τεχνική Disc-FX είναι μια διαδερμική ενδοσκοπική ή μη πυρηνοπλαστική. Αυτό σημαίνει ότι  η εγχείρηση πραγματοποιείται χωρίς χειρουργική τομή. Απλώς, ένας χειρουργικός σωληνίσκος εισάγεται διαμέσου του δέρματος μέσα στο χειρουργικό πεδίο μέσα στο δίσκο. Η εγχείρηση πραγματοποιείται με άμεση ενδοσκοπική άποψη, χρησιμοποιώντας μια μικρή κάμερα μέσα στον χειρουργικό σωληνίσκο(το στάδιο αυτό της ενδοσκόπισης δεν το ακολουθούν  απαραίτητα  όλοι οι χρήστες του Disc-FX). Η θέση της βελόνας παρακολουθείται με ακτινοσκοπικό μηχάνημα. Μετά την επέμβαση, το χειρουργικό πεδίο μπορεί να κλειστεί με μία μικρή ταινία (steril-strip) (όχι ράμματα). Η ενδοσκοπική τεχνική Disc-FX ελαχιστοποιεί τις ουλές κοντά στη σπονδυλική στήλη.


Πότε δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία Disc-FX;

 • Εκφυλιστική δισκοπάθεια προχωρημένου σταδίου
 • Οσφυαλγία από αρθρίτιδα των μικρών αρθρώσεων της σπονδ.στήλης
 • Σπονδυλικό κάταγμα
 • Αστάθεια της σπονδυλικής στήλης (σπονδυλολίσθηση)
 • Χειρουργικό πεδίο ή προβολή δίσκου εντοπισμένη πέρα από τη δυνατότητα πρόσβασης με ενδοσκόπιο.

Η αποφυγή της ουλοποίησης είναι ένα από τα πρωταρχικά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής ή διαδερμικής χειρουργικής της σπονδ.στήλης. Η ουλοποίηση μετά από ανοιχτή εγχείρηση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμο ερεθισμό νεύρων και ελλείμματα νευρικής λειτουργίας σε αυτήν την περιοχή του σώματος, που είναι γεμάτη από νεύρα και υποδοχείς πόνου ( πολλοί ερευνητές αμφισβητούν την ουλή σαν παραγωγό πόνου ή στοιχείο πίεσης νευρικών δομών).

Η ελεύθερη ουλών ενδοσκόπηση ή διαδερμική επέμβαση αποτρέπει αυτόν τον ερεθισμό των αισθητήρων του πόνου. Επομένως, σε σύγκριση με ανοιχτές μικρο-επεμβάσεις, η ενδοσκοπική ή διαδερμική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη μπορεί να θεωρηθεί ήπια.

Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός για την σπονδυλική στήλη ιατρός  σας θα πρέπει να εξετάσει με λεπτομέρεια όλες τις συντρέχουσες συνθήκες του πόνου στην οσφύ σας,  μέσω κλινικών και απεικονιστικών διαδικασιών, πριν πραγματοποιήσει τη διαδικασία Disc-FX.

Ειδικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας Disc-FX

Η διαδικασία Disc-FX παρουσιάζει  μια νέα εξέλιξη  στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στη σπονδυλική στήλη. Με ένα μέγεθος πρόσβασης μόνο 2-3 mm, η Disc-FX παρέχει  την επιλογή  να αφαιρεθεί ιστός του δίσκου εντός και εκτός του σπονδυλικού σωλήνα (εξω-και ενδοσπονδυλικά), και να επιτευχθεί  θεραπευτική σταθεροποίηση-απονεύρωση του δίσκου.

Η τεχνική Disc-FX συνδυάζει 2 ελάχιστα επεμβατικές  επεμβάσεις των δίσκων και της σπονδυλικής στήλης:

1. Μια θερμική διαδικασία  για να μειώσει τον όγκο  μέσω εξάτμισης-εξάχνωσης του ιστού του δίσκου (ablation).
2. Αφαίρεση ιστών δίσκου που προεξέχουν ή προπίπτουν χρησιμοποιώντας χειρουργική μικρολαβίδα (πυρηνοτομή).


Πλεονεκτήματα της ενδοσκόπησης των δίσκων

 • Ελάχιστα επεμβατική χωρίς ουλοποίηση στην περιοχή των μαλακών ιστών
 • Εύκολη επούλωση του τραύματος.
 • Όχι χειρουργικά ράμματα, αποφυγή αφαίρεσης ραμμάτων.
 • Πολύπλευρη προσπέλαση για προεξοχή δίσκου, πρόπτωση δίσκου και απονεύρωση.
 • Καθόλου ή λίγος χειρουργικός πόνος, ακολούθως της διαδικασίας.
 • Δεν απαιτείται ενδονοσοκομειακή αποκατάσταση-φυσικοθεραπεία.
 • Η τοπική αναισθησία είναι μια επιλογή.
 • Διάφοροι δίσκοι μπορεί να θεραπευτούν σε μία συνεδρία.

Πραγματοποιώντας την εγχείρηση Disc-FX  

Η Disc-FX πραγματοποιείται με τη βοήθεια της ενδοσκόπησης ή όχι. Έτσι, ο ειδικός για τη σπονδυλική στήλη κάνει την εγχείρηση με απευθείας θέα του δίσκου, που είναι  η αιτία του πόνου ή καθοδηγούμενος από το ακτινοσκοπικό μηχάνημα.

Τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της  χειρουργικής του δίσκου, χρησιμοποιώντας την τεχνική Disc-FX; 

 • Μικρά τμήματα του ζελατινώδους πυρήνα του δίσκου (πηκτοειδής πυρήνας) εξατμίζονται- εξαχνώνονται  με τη χρήση ρεύματος υψηλής συχνότητας.  
 • Ο προεξέχων δίσκος συρρικνώνεται, αποκαθιστώντας το φυσιολογικό του σχήμα.
 • Ο προεξέχων ινώδης δακτύλιος του πάσχοντος  δίσκου μπορεί να υπαναχωρήσει, λόγω της ελάττωσης του όγκου, άρα και της πίεσης.
 • Η πίεση που ο δίσκος ασκεί στη νευρική ρίζα ελαττώνεται.  
 • Ο πόνος της οσφύος και ο πόνος που αντανακλά στο πόδι  (ισχιαδικός πόνος) ελαττώνεται μετά την επέμβαση και εξαφανίζεται.

Πότε η διαδικασία Disc-FX παρέχει περιορισμένη ανακούφιση στην πρόπτωση του δίσκου;

IDET ή αφαίρεση του δίσκου μέσω θερμικής πήξης (αύξηση θερμοκρασίας εντός δίσκου με ηλεκτρόδιο ως 70 βαθμούς Κελσίου), σύμφωνα με τον Ray

Σε μερικούς ασθενείς, η μείωση του όγκου του δίσκου δεν επαρκεί για την πραγματοποίηση αυτής της διαδικασίας για τον δισκογενή πόνο στην οσφύ. Όμοια με μια πολύ τεντωμένη ελαστική ταινία, ο σταθερός ινώδης δακτύλιος που περιβάλλει τον δίσκο δεν μπορεί πλέον να επιστρέψει στην αρχική του θέση, αφού μειωθεί η πίεση. Στην χειρότερη περίπτωση, υπολειμματικός πόνος στην πλάτη, που αντανακλά στο πόδι, μπορεί να παραμείνει. Εδώ, η έννοια μιας εκτεταμένης θεραπείας με  Disc-FX τίθεται σε ισχύ: Η σύσφιξη της θήκης του δίσκου μέσω θερμικής πήξης.

Η διαφορά του Disc fx και του IDET είναι σε πολλαπλά σημεία:

- To ηλεκτρόδιο του idet είναι σταθερό ενώ του disc fx κινητό και με δυνατότητες στόχευσης παθολογικού δίσκικού υλικού

- Το ηλεκτρόδιο του idet ανεβάζει την θερμοκρασία ωε 70 βαθμούς πράγμα που το κάνει επικίνδυνο για τους γύρω ευαίσθητους ιστούς ενώ το disc fx ανεβάζει θερμοκρασία ως 25 βαθμούς.


Ελαττώνοντας τον ινώδη δακτύλιο του δίσκου με το Disc-FX

Εκτός από τη συρρίκνωση του πηκτοειδούς πυρήνα του δίσκου, ο ελαστικός καθετήρας του συστήματος επιτρέπει ακόμα  τη στοχευμένη θεραπεία  του ινώδους δακτυλίου.

Η θερμική διαδικασία της τεχνικής Disc-FX οδηγεί στην πάχυνση του ινώδους δακτυλίου του δίσκου  στην νοσούσα πρόπτωση (θερμική πήξη). Αυτό ελαττώνει την πρόπτωση. Η ελάττωση της πρόπτωσης ανακουφίζει την νευρική ρίζα (αποσυμπίεση). Ο δισκογενής πόνος της οσφύος και ο πόνος που αντανακλά στα πόδια ελαττώνεται. Η θερμική διαδικασία μπορεί επίσης να ελαττώσει ίνες του πόνου που έχουν μεταναστεύσει μέσα στα τοιχώματα του δίσκου, επιτυγχάνοντας αναλγησία για τον δισκογενή πόνο στην οσφύ.

Θεραπείες παθήσεων της Σπονδηλικής ΣτήληςΕνδοσκοπική, ελάχιστα επεμβατική Disc-FX εγχείρηση δίσκου για δισκογενή πόνο
Θεραπείες παθήσεων της Σπονδηλικής Στήλης Ενδοσκοπική, ελάχιστα επεμβατική Disc-FX εγχείρηση δίσκου για δισκογενή πόνο Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ειδικά χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της τεχνικής Disc-FX
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης