Ενημερωθείτε σχετικά με...
Επικοινωνήστε μαζί μας...
Τσιμισκή 71 Θεσσαλονίκη
4ος όροφος
Τηλ.: 2310 265 075
Mob.: 6945 487 394

Αιτίες της Οσφυαλγίας


Στις μέρες μας, πολλοί ορθοπαιδικοί, ειδικοί στην σπονδυλική στήλη, υποστηρίζουν ότι η αιτία της οσφυαλγίας εντοπίζεται στην προοδευτική εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Συγκεκριμένα, η βαθμιαία εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου και των μικρών αρθρώσεων προκαλεί φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί κατά περιόδους τους υποδοχείς του πόνου.

                    

Για πολλές δεκαετίες υπήρχε η άποψη ότι η εκφύλιση στην σπονδυλική στήλη και η οσφυαλγία οφείλονταν σε τραυματισμό και στην έκθεση σε δυσχερείς επαγγελματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Επιδημιολογικές μελέτες, παρόλα αυτά, δεν επιβεβαίωσαν πλήρως την παραπάνω άποψη. Λιγότερες από το 2% των περιπτώσεων οσφυαλγίας μπορούν να αποδοθούν σε τραυματισμό από φυσικές δραστηριότητες, όπως έντονη σωματική δόνηση ή συχνή άρση βάρους.

 

Την τελευταία δεκαετία τα δεδομένα σχετικά με τα αίτια της οσφυαλγίας έχουν ανατραπεί. Σήμερα πιστεύεται ότι η εκφύλιση είναι αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας των κυττάρων που απαρτίζουν τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η έκπτωση της λειτουργίας των κυττάρων είναι γενετικά προκαθορισμένη και σχετίζεται με την πρόοδο της ηλικίας. Πολλοί ερευνητές διαπίστωσαν, στις αρχές της δεκαετίας του '90, ότι η εκφύλιση στη σπονδυλική στήλη και ο σχηματισμός κηλών εμφάνιζε αυξημένη συχνότητα μέσα στην ίδια οικογένεια. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από μελέτες που ακολούθησαν σε ομάδες διδύμων.

 

 

Η ανάπτυξη εμμένουσας οσφυαλγίας μπορεί να επηρεαστεί αφενός από την γενετικά προκαθορισμένη ευαισθησία για εκφύλιση στην σπονδυλική στήλη, αφετέρου από γενετικούς παράγοντες σχετικούς με την ευαισθησία στον πόνο. Αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά για την ενημέρωση-εκπαίδευση των ασθενών. Καθώς, το κύριο αίτιο της εκφύλισης του δίσκου είναι γενετικοί παράγοντες, οι ασθενείς δεν χρειάζεται να αποφύγουν  φυσικές δραστηριότητες ως μέσο για την αποφυγή του πόνου και της περαιτέρω εκφύλισης. Η ενημέρωση των ασθενών σχετικά με αυτό το συμπέρασμα θα καταφέρει να μειώσει τον φόβο τους για φυσική δραστηριότητα και να τους πείσει να επιστρέψουν σε αυτήν.

  


active³ 4.8 · © 2000 - 2013 IPS Ltd · Όροι χρήσης