Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Επικονδυλίτιδα αγκώνα

Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα οφείλεται σε ερεθισμό (φλεγμονή) των τενόντων που εκφύονται από τον αγκώνα και κινούν τον καρπό και τα δάκτυλα. Η επικονδυλίτιδα στην έξω πλευρά του αγκώνα ονομάζεται tennis elbow και στην εσωτερική πλευρά golfer’s elbow, από τη συχνότητα με την οποία προσβάλλει τους αθλητές, αντιστοίχως.

Η εκδήλωση επικονδυλίτιδας οφείλεται συνήθως στην υπερχρήση ή λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων του χεριού. Αυτό προκαλεί μικροσκοπικές ρήξεις στον τένοντα που εκφύεται από τον έσω ή έξω επικόνδυλο του βραχίονα.

Οι περισσότεροι ασθενείς με επικονδυλίτιδα είναι μεταξύ 30-50 ετών και δεν παρουσιάζεται διαφορά στην συχνότητα προσβολής των δύο φύλων.

Τα συμπτώματα της επικονδυλιτίδας αναπτύσσονται σταδιακά και εκτός από την παρουσία πόνου στο σημείο του αγκώνα μπορεί να υπάρχει και αδυναμία της λαβής του χεριού.

Η θεραπεία είναι ως επί το πλείστον συντηρητική. Στα αρχικά στάδια, η ξεκούραση είναι συνήθως επαρκής για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Στην καταπολέμηση της επικονδυλίτιδας χρησιμοποιούνται επίσης τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η παγοθεραπεία, η φυσιοθεραπεία, νάρθηκες και ενέσεις κορτιζόνης ή εγχύσεις αυξητικών παραγόντων.

Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με συντηρητική θεραπεία μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνεται μερική αποκόλληση του τένοντα από τον επικόνδυλο, καθαρισμός της εκφυλισμένης περιοχής του τένοντα και επανακαθήλωση.

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις