Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα αποτελεί μία επώδυνη κατάσταση, που αφορά τον καρπό και την άκρα χείρα και προκαλείται από πίεση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα του χεριού σας. Είναι το συχνότερο σύνδρομο παγίδευσης περιφερικού νεύρου.

Προκαλείται όταν ο καρπιαίος σωλήνας που περιβάλλει τους ιστούς εντός των οστών του καρπού στενεύει προκαλώντας φλεγμονή στους ιστούς και στο μέσο νεύρο. Επίσης μία μάζα μπορεί να καταλαμβάνει τον καρπιαίο σωλήνα και να πιέζει το νεύρο.

Για τη διάγνωση, εκτός από την κλινική εξέταση μπορεί να πρέπει να διενεργηθεί και νευροφυσιολογικός έλεγχος, ηλεκτρομυογράφημα.

Από τη σοβαρότητα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα και τον πόνο που προκαλεί,  θα κριθεί εάν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική θεραπεία (καθημερινή χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων), χρήση νάρθηκα για την ακινητοποίηση του καρπού, κ.α.

Εάν ο  ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική αγωγή, εμφανίσει σημαντική απώλεια της αισθητικότητας του χεριού και ατροφία των μυών, τότε απαιτείται επέμβαση.

Η επέμβαση γίνεται με τη διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου μέσω μιας τομής μήκους 3-4 εκατοστών στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού, είτε ενδοσκοπικά με μία ή δύο τομές. Από το σημείο αυτό γίνεται η αποσυμπίεση του μέσου νεύρου. Επιτυγχάνεται πλήρης αποκατάσταση και χρήση του χεριού γίνεται μετά τον πρώτο μήνα.

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις