Κυφοπλαστική/ Σπονδυλοπλαστική
Η κυφοπλαστική (kyphoplasty) / σπονδυλοπλαστικής (vertebroplasty) είναι μία επέμβαση με δύο διαφορετικές τεχνικές που εφαρμόζονται για τη θεραπεία των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης, αναλόγως του είδους του κατάγματος.
Στις νεότερες ηλικίες τα κατάγματα προκαλούνται από ατυχήματα (σύγκρουση, πτώση από ύψος, κ.α). Τα συνηθέστερα είναι τα εκφυλιστικά κατάγματα που εκδηλώνονται με την πάροδο της ηλικίας, λόγω γενικευμένης οστεοπόρωσης (από κορτιζόνη, κληρονομικότητα, κ.α).
Το κύριο χαρακτηριστικό των σπονδυλικών καταγμάτων είναι ο ξαφνικός, έντονος πόνος στη μέση ή στην πλάτη, που έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να σκύβει (κύφωση) και να διαταράσσει ακόμη περισσότερο την αρχιτεκτονική της σπονδυλικής στήλης.
Η διάγνωση του κατάγματος της Σ.Σ γίνεται με πλάγια ακτινογραφία της θωρακικής ή οσφυϊκής μοίρας της και οπωσδήποτε με μαγνητική τομογραφία, η οποία επιπλέον θα αποκαλύψει εάν υπάρχει οστικό οίδημα.
Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης δεν θεραπεύονται μόνο με αποκλειστική ανάπαυση. Αντίθετα, η παρατεταμένη ανάπαυση, αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τους μυς που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. Για την αντιμετώπισή τους με τη βέλτιστη τεχνική, ο Ορθοπαιδικός θα εκτιμήσει εάν πρόκειται για συμπιεστικό, σφηνοειδές ή οστεοπορωτικό κάταγμα ή εάν έχει προκληθεί και καθίζηση σπονδύλου. Με αυτά τα δεδομένα και την κλινική εικόνα του ασθενούς, θα εκτιμήσει ποια τεχνική είναι η καταλληλότερη που πρέπει να εφαρμοστεί. Για τη σωστή αντιμετώπιση, απαιτείται Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην σπονδυλική στήλη.
Η κυφοπλαστική / σπονδυλοπλαστική, ενδείκνυται για ασθενείς με συμπιεστικό κάταγμα από οστεοπόρωση, με σπονδυλικό αιμαγγείωμα, με μετάσταση στους σπονδύλους και όχι σε ασθενείς με άλλες σπονδυλικές παθήσεις όπως δισκοκήλη, στένωση, αρθρίτιδα, μικροβιακή λοίμωξη, ή εάν η πάθηση έχει προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα. Ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο ιδιαίτερα εάν εφαρμοστεί κατά τους πρώτους δύο μήνες από το κάταγμα.
Η επέμβαση της κυφοπλαστικής/ σπονδυλοπλαστικής
Πρόκειται για διαδερμική επέμβαση και όχι ανοιχτό χειρουργείο. Μπορεί να δενεργηθεί και με τοπική νάρκωση. Κατά την επέμβαση, υπο την ακτινοσκοπική καθοδήγηση, ένα ειδικό μπαλόνι μέσω μίας βελόνας εισέρχεται στους σπονδύλους. Το μπαλόνι φουσκώνει, ανυψώνει το σημείο του κατάγματος στην πρότερη θέση, επαναφέροντας κατά το δυνατόν την αρχική αρχιτεκτονική τους σπονδύλους. Ταυτόχρονα, συμπιέζει τον μαλακό εσωτερικό οστό του σπονδύλου προκειμένου να δημιουργήσει μια κοιλότητα στην οποία θα εγχυθεί υγρό ορθοπεδικό τσιμέντο (πολυμεθυλομεθακρυλικό).
Το μπαλόνι αφαιρείται. Το υγρό τσιμέντο σκληραίνει σε 10-20 λεπτά, σταθεροποιώντας το οστό. Εάν δεν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί μπαλόνι (κυφοπλαστική), τότε η ίδια τεχνική με την έγχυση του τσιμέντου απευθείας στον σπόνδυλο, ονομάζεται σπονδυλοπλαστική.
Οι τομές είναι μικρές. Η όλη επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Για 2-3 ημέρες εάν υπάρχει πόνος από την επέμβαση αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά.
Μετά την επέμβαση δεν υπάρχει καθόλου πόνος από το κάταγμα ή είναι πολύ ήπιος και σταδιακά υποχωρεί. Ο ασθενής σταματάει να παίρνει παυσίπονα, αλλά εάν παίρνει φάρμακα για την οστεοπόρωση συνεχίζει να τα λαμβάνει. Επιστρέφει στην καθημερινότητά του σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η κυφοπλαστική/ σπονδυλοπλαστική, έχει πολύ χαμηλά ποσοστά επιπλοκών που είναι η επιμόλυνση του τραύματος, μικροαιμορραγία, και διαφυγή του τσιμέντου. Η επέμβαση, αυξάνει τον κίνδυνο όμορου σπονδύλου και δεν αντιμετωπίζει προληπτικά, νέα μελλοντικά κατάγματα σε άλλα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης που είναι αναμενόμενα σε περίπτωση προχωρημένης οστεοπόρωσης ή προχωρημένης εκφύλισης των μεσοσπονδύλιων δίσκων του ασθενούς. Το ποσοστό εμφάνισης νέων γειτονικών καταγμάτων μετα κυφοπλαστική είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό γειτονικών καταγμάτων σε περιπτώσεις που δεν χειρουργήθηκαν.