Η παγίδευση του ωλενίου νεύρου του αγκώνα αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή νευροπάθεια του άνω άκρου. Το πιο συχνό σημείο πίεσης είναι πίσω από το έσω μέρος του αγκώνα, στην περιοχή της ωλένιας αύλακας (σύνδρομο ωλένιας αύλακας). Επίσης, μπορεί να προκύψει από εύκολη μετακίνηση του νεύρου μέσα και έξω από την ωλένιο αύλακα με αποτέλεσμα τον συνεχή ερεθισμό και τραυματισμό του.
Τα συμπτώματα είναι:
- πόνος στην έσω πλευρά του αγκώνα ή στην έσω πλευρά του καρπού
- μούδιασμα και μυρμηγκιάσματα κατά μήκος της έσω πλευράς του αγκώνα και του πήχη μέχρι τα δύο τελευταία δάχτυλα (4ο και 5ο δάχτυλο)
- αδυναμία σε κάποιες κινήσεις του καρπού και του χεριού
- δυσκολία στην εκτέλεση λεπτών κινήσεων με το χέρι
- ατροφία συγκεκριμένων μυών του χεριού (ανάμεσα στον αντίχειρα και στο δείκτη)
- αίσθηση “μετακίνησης” του νεύρου έξω από τη θέση του στην έσω περιοχή του αγκώνα
Εάν παρουσιαστεί μυϊκή αδυναμία ή/και ατροφία στο χέρι συστήνεται χειρουργική αντιμετώπιση. Σε άλλη περίπτωση, εφαρμόζεται συντηρητική αγωγή που περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, χρήση νάρθηκα τη νύχτα για να διατηρείται ο αγκώνας σε ευθεία θέση, ειδική φυσιοθεραπεία και άσκηση.
Σε αποτυχία της συντηρητικής αγωγής ή εάν υπάρχει έντονος πόνος ή έντονη μυϊκή ατροφία συνιστάται επέμβαση.
Χειρουργική αντιμετώπιση
- Εάν η παγίδευση είναι μέτρια , γίνεται τομή και διαχωρισμός του συνδέσμου που καλύπτει την ωλένια αύλακα ώστε να μεγαλώσει ο χώρος της αύλακας και να απελευθερωθεί η παλινδρομική κίνηση του νεύρου.
- Εάν η παγίδευση είναι μεγάλη, διενεργείται μετάθεση του ωλένιου νεύρου από τη θέση του στην ωλένια αύλακα πίσω από τον έσω επικόνδυλο, σε νέα θέση. Το νεύρο μπορεί να μετατεθεί πάνω από το μυ, μέσα σε αυτόν ή κάτω από αυτόν.
- Άλλη τεχνική περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός μέρους του έσω επικόνδυλου.