Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Στένωση σπονδυλικού σωλήνα

Στένωση σπονδυλικού σωλήνα

Στο κέντρο της σπονδυλικής στήλης βρίσκεται ένας σωλήνας από τον οποίο διέρχονται ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα της υπουρίδας. Στα πλάγια των σπονδύλων υπάρχουν τρήματα από τα οποία εξέρχονται οι ρίζες των νεύρων και διαχέονται περιφερειακά. Σπονδυλική στένωση χαρακτηρίζεται η στένωση του κεντρικού σπονδυλικού σωλήνα ή των πλάγιων τρημάτων λόγω εκφυλιστικών αλλοιώσεων όπως η πάχυνση των συνδέσμων και των αρθρώσεων που βρίσκονται ανάμεσα στα πέταλα, και η καθίζηση των δίσκων  που βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους. Η στένωση μπορεί να αφορά στον κεντρικό σωλήνα της σπονδυλικής στήλης ή στις οπές (τρήματα) από την οποία εξέρχονται οι ρίζες των νεύρων.

Η σπονδυλική στένωση είναι συχνή πάθηση που αυξάνει με την ηλικία ενώ συντρέχουν και κληρονομικοί παράγοντες.

Συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης

Η σπονδυλική στένωση εκδηλώνεται με μούδιασμα και πόνο στη μέση, στους γλουτούς, τους μηρούς και στις κνήμες. Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ορθοστασία ή περπατάει και αισθάνεται ότι χάνει τη δύναμή του, ότι «κόβονται» τα πόδια του, ότι χάνει την ισορροπία του. Βελτιώνεται όταν το ίδιο άτομο κάθεται ή όταν σκύβει. Βαρύτερα συμπτώματα, όταν η σπονδυλική στένωση εξελίσσεται σε ιππουριδική συνδρομή, μπορεί να είναι  η παράλυση των κάτω άκρων, ελαττωμένη αισθητικότητα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, διαταραχές  στην ούρηση.

Θεραπεία της σπονδυλικής στένωσης

Ο ασθενής με τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να επισκεφθεί Ορθοπεδικό σπονδυλικής στήλης για κλινική εξέταση, απεικονιστικές εξετάσεις και συντηρητική αγωγή, όπως είδη ασκήσεων και γυμναστικής που ενδείκνυνται, φυσιοθεραπεία, φάρμακα.

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν αλλά εντείνονται και καθηλώνουν τον ασθενή, τότε πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ώστε να ανακτήσει την κινητικότητά του και να μην πονάει.

Η χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στένωσης

Η χειρουργική επέμβαση στοχεύει στην αποσυμπίεση των νευρικών ριζών που διέρχονται μέσα από τη σπονδυλική στήλη.

Η κλασική χειρουργική τεχνική είναι η πεταλεκτομή για τη διάνοιξη του σπονδυλικού σωλήνα, ώστε να αφαιρεθούν οι οστέινες αποφύσεις των σπονδύλων, τα άλατα/οστεόφυτα και οι παχυσμένοι ιστοί. Γίνεται διάνοιξη με τομή στη μέση γραμμή και διάνοιξη των μυών  και από τις δύο πλευρές της σπονδυλικής στήλης και αφαίρεση του οστικού πετάλου που αποτελεί το οπίσθιο τοίχωμα του σπονδυλικού σωλήνα.

Νεότερη τεχνική είναι η μικροαποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης μόνο με μία μικρή τομή και χρήση ειδικών εργαλείων και τη διάνοιξη ενός οστέινου τούνελ μέσα από το οποίο θα διέλθουν τα εργαλεία και θα γίνει ο καθαρισμός, χωρίς καμία βλάβη στις οστέινες αποφύσεις των σπονδύλων και στους συνδέσμους που υπάρχουν ανάμεσά τους. Είναι η πλήρως ενδοσκοπική διαπεταλιακή τεχνική.

 

Υπάρχει και ακόμη πιο νέα τεχνική, πιο σύγχρονη, πολύ μικρότερης βαρύτητας χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται σε όσες περιπτώσεις ενδείκνυται, και είναι η πλήρως ενδοσκοπική δια- και εξωτρηματική τεχνική.

Και οι δύο επεμβάσεις, υπάγονται στις μικρής παρεμβατικότητας χειρουργικές τεχνικές (MISS)

Το πλεονέκτημά της είναι ότι δεν διανοίγονται και από τις δύο πλευρές οι μύες, μένουν άθικτες οι οστέινες αποφύσεις και έχει μικρότερο κίνδυνο αποσταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης Επίσης, είναι μικρότερος ο χρόνος ανάρρωσης για τον ασθενή.

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις