Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Συμπίεση / παγίδευση νεύρου - Ισχιαλγία

Συμπίεση / παγίδευση νεύρου – Ισχιαλγία

Η συμπίεση ενός νεύρου είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής πίεσης που υφίσταται από κάποιο δίσκο, χόνδρο, οστό, μυ ή τένοντα στην περιοχή. Το νεύρο λόγω της πίεσης χάνει την ικανότητά του να στέλνει τα σωστά σήματα σε κάποιο σημείο του σώματος, ενώ δεν  μπορεί να ελέγχει σωστά τις μυϊκές κινήσεις και εξυπηρετεί τις αισθήσεις.

Από τον σπονδυλικό σωλήνα εκβάλουν οι ρίζες των νεύρων που απλώνονται στο σώμα. Η πίεσή τους προκαλεί συμπτώματα επίσης σε όλα τα μέρη του σώματος. Το ισχιακό νεύρο το οποίο είναι το πιο μεγάλο σε μήκος  νεύρο στο σώμα (εκτείνεται από τη βάση της σπονδυλικής στήλης μέχρι τους άκρους πόδες) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Η υπερβολική πίεσή του προκαλεί ισχιαλγία.

Επίσης, πιέσεις στα  περιφερικά νεύρα όπως το ωλένιο νεύρο στον αγκώνα, το μέσο νεύρο στον καρπό, το οπίσθιο κνημιαίο νεύρο στον ταρσό, μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομα ωλένιου νεύρου, καρπιαίου σωλήνα, ταρσιαίου σωλήνα, αντίστοιχα.

Αίτια και συμπτώματα της πίεσης νεύρου

Τα αίτια συμπίεσης των νεύρων  είναι συνήθως η αυχενική ή οσφυϊκή δισκοκήλη, η δημιουργία οστεόφυτων, η οστεοαρθρίτιδα, η απώλεια της ευθυγράμμισης των σπονδύλων στη Σ.Σ.,  η συμπίεση ενός νεύρου του ώμου, του αγκώνα, του καρπού. Επίσης, μπορεί να προέρχεται από υπερχρήση κάποιου μέρος του σώματος, ένα τραύμα,  παχυσαρκία, παρατεταμένη κατάκλιση.

Ο ερεθισμός από την πίεση του νεύρου μπορεί να ταξιδεύει κατά μήκος του νεύρου και να προκαλεί μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, πόνο στο ισχίο, χαμηλά στην πλάτη, στα χέρια, μυϊκή αδυναμία στο άνω μέρος του σώματος, πόνο στο λαιμό, στους ώμους, στους δικέφαλους μυς, στους βραχίονες, στα χέρια, στα δάχτυλα.  Στον ασθενή εκδηλώνεται μειωμένη αισθητικότητα, απώλεια αντανακλαστικών, μυϊκή αδυναμία σε μία περιοχή.

Ο πόνος είναι οξύς σαν μαχαιριά ή καυστικός και μπορεί να ακτινοβολεί προς την περιφέρεια. Μπορεί να εκδηλωθεί και τη νύχτα. Επίσης μπορεί να προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο.

Εάν υπάρχει έντονη πίεση – παγίδευση του νεύρου μπορεί να αυξηθεί ο πόνος και η μυϊκή αδυναμία, να υπάρξει απώλεια αντανακλαστικών, επιδεξιότητας και αισθητικότητας, ατροφία των προσβεβλημένων μυών, απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης, του εντέρου, διαταραχή βάδισης και αστάθεια.

Ασθενείς με τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να αποταθούν σε Ορθοπεδικό Σπονδυλικής Στήλης. Η διάγνωση τίθεται κυρίως με την κλινική εξέταση και εάν απαιτείται συστήνεται απεικονιστικός έλεγχος ή και ηλεκτρομυογράφημα. Αναλόγως των ευρημάτων, μπορεί να ακολουθηθεί συντηρητική θεραπεία, ελάχιστα επεμβατική ή χειρουργική θεραπεία.

 

Ισχιαλγία

Τα περισσότερα περιστατικά συμπίεσης – παγίδευσης νεύρου, αφορούν στην ισχιαλγία. Το ισχιακό νεύρο  είναι το  μεγαλύτερο σε μήκος νεύρο στο σώμα. Εκτείνεται από τη βάση της σπονδυλικής στήλης μέχρι τα πόδια. Έχει πάχος περίπου 2 cm, αποτελείται από πολλαπλές δέσμες νεύρων και είναι υπεύθυνο για την αισθητικότητα στο πίσω μέρος του μηρού, στο πίσω/πλάγιο μέρος της γαστροκνημίας, στο κάτω τμήμα του ποδιού και στο πέλμα.

Το ισχιακό νεύρο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην πίεση. Τέτοια πίεση και παγίδευση μπορεί να το προκαλέσουν μία δισκοκήλη, οστοεόφυτα σε σπονδύλους της οσφυϊκής μοίρας (μέση), ένας τραυματισμός οστών ή μυών στη λεκάνη, μία κύστη ή ένας όγκος στην περιοχή της σπονδυλικής. Συχνότερα παθαίνουν ισχιαλγία οι διαβητικοί.

Η πίεση των ισχιακών νεύρων προκαλεί πόνο που ξεκινάει από το  κάτω μέρος της πλάτης και αντανακλάται στους γλουτούς και τα πόδια, έως και στις πατούσες, ενώ εάν υπάρξει παγίδευση νεύρου, μπορεί να προκαλέσει και αδυναμία βάδισης. Άλλα συμπτώματα είναι ο καύσος, κράμπες, μυϊκή αδυναμία, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα κάτω άκρα. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μόνο στη μία πλευρά του σώματος ή και στις δύο.

Οι περισσότερες μέθοδοι θεραπείας για την ισχιαλγία είναι συντηρητικές και περιλαμβάνουν ανάπαυση, ειδικές ασκήσεις και φυσιοθεραπεία, αλλά τα αποτελέσματα αυτών προς ίαση είναι αργά και είναι προσωρινά. Για τον πόνο ο ιατρός χορηγεί μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Εάν τα συμπτώματα είναι έντονα, ο Ορθοπαιδικός μπορεί να εφαρμόσει διαδερμική νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (νόσος μικρών αρθρώσεων) .

Εάν διαπιστωθεί παγίδευση του νεύρου που προκαλεί ακόμη και αδυναμία βάδισης, τότε συστήνεται χειρουργική επέμβαση με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις