Η πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία είναι η επέμβαση εκλογής για ασθενείς με δισκοκήλη ή και οστεόφυτα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο εκφυλισμός του δίσκου και των σπονδύλων μειώνουν τον διαθέσιμο χώρο για τη διέλευση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων, σταδιακά τα συμπιέζουν και τραυματίζουν, προκαλώντας πόνο στον αυχένα, αλλά και στους ώμους, στα άνω άκρα, στο στήθος, στο ανω μέρος της θωρακικής μοίρας).
Εάν αποτύχουν οι συντηρητικές θεραπείες και οπωσδήποτε εάν εκδηλωθούν συμπτώματα νευρολογικής βλάβης και μυελοπάθειας, τότε ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργείο.
Με μία μικρή τομή περίπου 3 εκατοστών, στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου στο σημείο του πάσχοντος δίσκου, ο χειρουργός, ενώ ο ασθενής βρίσκεται υπο γενική αναισθησία και ακτινοσκοπικό έλεγχο, με τη χρήση μικροσκοπίου αφαιρεί τον παθολογικό δίσκο ή τα οστεόφυτα με οστεοτομία και απελευθερώνει τις νευρικές δομές.
Για να ακινητοποιηθεί το μεσοσπονδύλιο διάστημα γίνεται χρήση οστικού μοσχεύματος και κλωβού. Εάν απαιτείται ευρεία αποσυμπίεση, στο σημείο αυτό του αφαιρεθέντος δίσκου, τοποθετείται κλωβός ανάμεσα στους σπονδύλους χωρίς τη χρήση πλακών και βιδών. Μέσα μέσα στον κλωβό εμπεριέχεται μόσχευμα χάρη στο οποίο με την πάροδο του χρόνου οι δύο αυτοί γειτονικοί σπόνδυλοι να ενωθούν με οστικές γέφυρες.
Η επέμβαση γίνεται με πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας και χωρίς επιπλοκές (δυσκαταποσία, δυσφαγία) μετά το χειρουργείο.
Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου μια ώρα και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική, την επόμενη ημέρα.
Να σημειωθεί ότι εάν υπάρχει πρόβλημα σε περισσότερους του ενός, αυχενικούς σπονδύλους, τότε επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα αυχενικά επίπεδα.
Σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου ο ασθενής έχει μετάσταση από όγκο, βαρύ τραύμα στον σπόνδυλο, ή πολυεπίπεδη βαριά σπονδύλωση, τότε μπορεί να είναι αναγκαία η αφαίρεση ενός ή περισσότερων σπονδύλων. Αυτό ονομάζεται σωματεκτομή