Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Σκολίωση ενηλίκων (εκφυλιστική)

 

Η σκολίωση των ενηλίκων οφείλεται στην εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων και στα εκφυλιστικά ή μετατραυματικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, ή τέλος, σε μια προηγούμενη αποτυχημένη επέμβαση στη σπονδυλική στήλη. Μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την οσφυϊκή στένωση ή τη δημιουργία κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου, ή την ανισσοροπία του σκελετού, οπότε επηρεάζει και άλλα μέρη του σώματος με αδυναμία έως και παράλυση.

Η σκολίωση των ενηλίκων στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η εξέλιξη της ιδιοπαθούς σκολίωσης των εφήβων που εμφανίζεται μετά τα 50 έτη προοδευτικά, με  περιστροφή και κύρτωση των θωρακικών και των οσφυϊκών σπονδύλων που έχουν ως αποτέλεσμα την κύρτωση (κύφωση) και την πλάγια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης.

Η σκολίωση προκαλεί έντονο πόνο στην πλάτη ή στη μέση ή και στα δύο, αναλόγως του μεγέθους της παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης. Εάν η παραμόρφωση στη θωρακική μοίρα είναι μεγάλη, πιέζει τους πνεύμονες και προκαλεί και αναπνευστικά, καρδιολογικά προβλήματα.

Ο ενήλικας με σκολίωση πρέπει να απευθυνθεί σε Ορθοπεδικό Σπονδυλικής Στήλης ο οποίος εκτός από την κλινική εξέταση θα ζητήσει απεικονιστική εξέταση (ειδική ακτινογραφία ή και μαγνητική τομογραφία εφόσον υπάρχουν νευρολογικές διαταραχές όπως μούδιασμα, αδυναμία στα άκρα, κλπ)

Η θεραπεία σε ενήλικες με σκολίωση κάτω των 30 μοιρών, μπορεί να είναι συντηρητική με φάρμακα ανακούφισης από τον πόνο ή και επισκληρίδιες ενέσεις κορτιζόνης ή  εγχύσεις στις μικρές αρθρώσεις. Επίσης, με φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Επιπροσθέτως, απαιτείται φυσικοθεραπεία και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης των ενηλίκων

Η σκολίωση πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά όταν η παραμόρφωση έχει καμπύλη μεγαλύτερη των 50 μοιρών και ο έντονος πόνος δεν υποχωρεί με φάρμακα, όταν εμφανίζονται νευρολογικά συμπτώματα πίεσης κάποιου νεύρου (πάρεση), όταν ο ασθενής έχει προβλήματα ισορροπίας και πέφτει συχνά, όταν έχει αναπνευστικά προβλήματα, όταν ΔΕΝ έχει πολύ έντονη οστεοπόρωση.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει και  με ελάχιστα παρεμβατική (Minimally invasive – MIS) σπονδυλοδεσία για τη διόρθωση του κυρτώματος με την τοποθέτηση κλωβών στους εκφυλισμένους δίσκους και με τη χρήση οστικού μοσχεύματος. Η βαρύτητα της επέμβασης εξαρτάται από τη βαρύτητα της σκολίωσης και τα συνοδά προβλήματα που αυτή δημιούργησε. Μπορεί να περιλαμβάνει μόνο αποσυμπίεση των σπονδύλων ή εκτεταμένη οπίσθια σπονδυλοδεσία, αντιμετώπιση του προβλήματος σπονδυλολίσθησης εφόσον υπάρχει, αλλά και οστεοτομίες διαφόρων τύπων για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης κύφωσης.

Τα σύνθετα προβλήματα χειρουργικής αντιμετώπισης μιας σκολίωσης ενηλίκου που μπορεί να απαιτήσουν πολλές διαφορετικές τεχνικές. Αντιμετωπίζονται επιτυχώς από Ορθοπεδικό Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης με γνώση και εμπειρία όλων των σχετικών τεχνικών, όπως είναι ο ιατρός Παύλος Χριστοδούλου.

Η ανάρρωση του ασθενούς είναι αποτέλεσμα της συνάρτησης της βαρύτητας του χειρουργείου, της ηλικίας και της φυσικής κατάστασης του ασθενούς. Μετά την επέμβαση ο πόνος εξαλείφεται και η επιστροφή στην καθημερινότητα γίνεται σε 3-6 μήνες.

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις