Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Παθήσεις του ισχίου

Ο Ορθοπαιδικός Παύλος Χριστοδούλου, εξετάζει ασθενείς με πόνο στο ισχίο για αξιολόγηση των αιτίων που τον προκαλούν.

Μετά από κλινική εξέταση και με βάση τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων (ακτινογραφία, μαγνητική, κ.α), συνιστά συντηρητική αγωγή με αντιφλεγμονώδη, χονδροεπισκευαστικά  και παυσίπονα φάρμακα. Επίσης δίνει οδηγίες για ανάπαυση, φυσιοθεραπεία, δραστηριότητες.

Εάν η συντηρητική αγωγή δεν αποδώσει, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος για τον ασθενή ώστε να αποφύγει άμεσα μία επέμβαση στο ισχίο, ο ιατρός, διενεργεί ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, όπως η έγχυση υαλουρονικού και PRP (πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια) που βελτιώνουν τη λειτουργία του ισχίου και ανακουφίζουν από τον πόνο.

Εάν ο πόνος επανέλθει ή εάν η κατάσταση του ισχίου του ασθενούς χρειάζεται άμεσα χειρουργική αντιμετώπιση, διενεργεί την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές.

Αντιμετωπίζει παθήσεις όπως:

  • Σύνδρομο μηριαιοκοτυλιαίας πρόσκρουσης: Όταν ο αρθρικός χόνδρος που καλύπτει τη μηριαία κεφαλή και ο επιχείλιος χόνδρος, ο οποίος αυξάνει το βάθος της κοτύλης (που αποτελεί τον υποδοχέα της κεφαλής του μηριαίου οστού) προστρίβεται με τον αυχένα του μηριαίου. Από τη σκλήρυνση των επιφανειών δημιουργούνται κύστες και οστεόφυτα ενώ η μηριαία κεφαλή χάνει τη σφαιρικότητά της.
  • Θυλακίτιδα του Ισχίου ή ορογονοθυλακίτιδα μείζονος τροχαντήρα (τροχαντηρίτιδα): Εξαιρετικά επίπονη, χρόνια φλεγμονή στο στρώμα του ογρογόνου θυλάκου, μετά από τραυματισμό, κάκωση, θλάση, ή επαναλαμβανόμενη τριβή. Εμφανίζεται στην περιοχή του ισχίου και επηρεάζει τον τροχαντήρα του μηρού και του θύλακα που τον προστατεύει.
  • Κατάγματα Ισχίου: Σπάσιμο στο άνω τμήμα του μηριαίου οστού κυρίως λόγω οστεοπόρωσης, ή μετά από τροχαίο, πτώση από μεγάλο ύψος, ή αθλητικό τραυματισμό. Το πιο επικίνδυνο είναι το κάταγμα μηριαίου αυχένα διότι  διακόπτει την παροχή αίματος στην κεφαλή του μηριαίου οστού. Άλλοι τύποι καταγμάτων είναι το διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου, το υπο-τροχαντήριο κάταγμα ισχίου και το μεμονωμένο κάταγμα του μείζονα τροχαντήρα.
  • Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου: Δημιουργείται από την καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης του ισχίου λόγω φθοράς της άρθρωσης εξαιτίας πρωτοπαθούς ή δευτεροπαθούς βλάβης. Υπάρχει η απλή ορστεορθρίτιδα και η ρευματοειδής οστεοαρθρίτιδα. Το κύριο σύμπτωμα της αρθρίτιδας ισχίου είναι ο πόνος.

 

Απευθυνθείτε στον Ορθοπεδικό Χειρουργό Παύλο Χριστοδούλου για ενημέρωση σχετικά με την προτεινόμενη τεχνική χειρουργικής αντιμετώπισης, ανά περίπτωση.

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις