Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Περιαρθρίτιδα ώμου

Περιαρθρίτιδα ώμου σαν γενικότερος όρος ή πιο ειδικά Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής ή  τενοντίτιδα ώμου ή Θυλακίτιδα ώμου, η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι το αποτέλεσμα εκφυλιστικής διαδικασίας που προκαλεί όλες τις παραπάνω παθολογίες.

Στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα έχουμε εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στον υπερακάνθιο τένοντα.  Τα άλατα αυτά δημιουργούνται λόγω της φλεγμονής από χρόνια τριβή ή από κάκωση από πτώση που προκαλεί μικρές ή μεγάλες ρήξεις. Στις μικρές ρήξεις ο οργανισμός εναποθέτει άλατα ασβεστίου για να επουλώσει τη βλάβη. Η φλεγμονή αυτή προκαλεί πόνο που αντανακλά στον ώμο, σε όλο το χέρι ή και στην ωμοπλάτη.

Η διαγνωσμένη περιαρθίτιδα αντιμετωπίζεται από τον Ορθοπεδικό αρχικά, με συντηρητικά μέσα όπως ειδικές ασκήσεις  αιώρησης, αντιφλεγμονώδη από το στόμα και παγοθεραπεία.

Εάν έχει ήδη χαθεί η κινητικότητα και σε επιμονή νυχτερινού πόνου, ο ορθοπαιδικός Παύλος Χριστοδούλου συστήνει την έγχυση τύπου αναισθητικού με κορτιζόνη.

Εάν δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα ή εάν επανέλθουν ,επι αποτυχίας συντηρητικής θεραπείας και σε μεγάλη/πλήρη  ρήξης του υπερακανθίου τένοντα  ή των τενόντων του στροφικού πετάλου η αντιμετώπιση είναι χειρουργική (αρθροσκόπηση ώμου).

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις