Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Αυχεναλγία – Αυχενική Ριζοπάθεια

 

Η αυχενική ριζοπάθεια, συνηθέστερα αποκαλούμενη και ως αυχεναλγία, είναι πάθηση της Σπονδυλικής Στήλης.

Τα νεύρα που εξέρχονται από τον νωτιαίο μυελό μέσα από τους σπονδύλους και διαχέονται σε όλα το σώμα, ονομάζονται νευρικές ρίζες. Όταν ο χώρος του μεσοσπονδύλιου δίσκου στενεύει και υλικό δισκικό, εισέρχεται στο σπονδυλικό κανάλι και στο τρήμα εξόδου του σπονδυλικού νεύρου, τότε προκαλείται η ριζοπάθεια.

Η αυχενική ριζοπάθεια εμφανίζεται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή στους επτά μικρούς σπόνδυλους που σχηματίζουν τον αυχένα.

Τα αίτια της αυχενικής ριζοπάθειας

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι με την πάροδο των χρόνων γίνονται όλο και πιο δύσκαμπτοι, χάνουν σε όγκο και αυτό προκαλεί καθίζηση των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων. Περιφερειακά των δίσκων σχηματίζονται οστεόφυτα που επιτείνουν την δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης και περιορίζουν το εύρος των σπονδυλικών τρημάτων, από τις οποίες εξέρχονται οι ρίζες των νεύρων με αποτέλεσμα να ασκούν πίεση στη ρίζα ενός ή πολλών νεύρων. Οι εκφυλιστικές αυτές αλλοιώσεις ονομάζονται και αρθρίτιδα ή σπονδύλωση.

Εκτός από την ηλικία, άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν οστεόφυτα στον αυχένα, είναι ο τραυματισμός σε νεότερους ανθρώπους, η πάχυνσης των συνδέσμων, οι ακτινοβολίες, η σπονδυλολίσθηση, η οξεία σκολίωση, η αστάθεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, κ.α.

Εάν η φθορά του δίσκου είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει αυχενική δισκοκήλη.

Συμπτώματα της αυχενικής ριζοπάθειας  

Πόνος από ανεκτός έως οξύς και καύσος, κυρίως σε κινήσεις του αυχένα όπως η υπερέκταση, η περιστροφή, η απότομη κίνηση

Μούδιασμα ή τσίμπημα στο χέρι και στα δάχτυλα

  • Αδυναμία στους μύες του ώμου, του βραχίονα, του πήχη, του καρπού και των δακτύλων
  • Διαταραχές αισθητικότητας

 

Διαγνωστικός έλεγχος της αυχενικής ριζοπάθειας

Ο ασθενής με ανάλογα συμπτώματα πρέπει εγκαίρως να επισκέπτεται τον Ορθοπεδικό Σπονδυλικής Στήλης  για κλινικό έλεγχο και εάν απαιτείται θα ζητηθούν απεικονιστικές εξετάσεις. Τα ευρήματα από την μαγνητική τομογραφία θα δείξουν τη θέσης της εμπλεκόμενης νευρικής ρίζας και θα κατευθύνουν ως προς το είδος θεραπείας.

 

Θεραπεία της αυχενικής ριζοπάθειας

Η θεραπεία για την αυχενική ριζοπάθεια είναι αρχικά συντηρητική. Περιλαμβάνει:

  • Χρήση αυχενικού κηδεμόνα τύπου Miami ή Philadelphia στον αυχένα για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να μη μειωθεί η δύναμη των μυών στον αυχένα σας
  • Φυσικοθεραπεία για την ανακούφιση του πόνου, την ελαφρά αποσυμπίεση των αθρώσεων, την ενίσχυση των μυών του λαιμού και την βελτίωση του λειτουργικού εύρους κίνησης.
  • Φάρμακα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη σε συνδυασμό με μυοχαλαρωτικά που μειώνουν την φλεγμονή ή εάν υπάρχει οίδημα και κορτικοστεροειδή.
  • Έγχυση στεροειδών στο προσβεβλημένο νεύρο ή στην άρθρωση για τη μείωση της τοπικής φλεγμονής ώστε να μειωθεί το οίδημα γύρω από το νεύρο και να μειωθεί ο πόνος για αρκετό διάστημα, χωρίς να αποτελεί θεραπεία. Εάν ο πόνος είναι εξαιρετικά οξύς και δεν αντιμετωπίζεται με παυσίπονα, μπορεί να συνταγογραφηθούν και ναρκωτικά φάρμακα, αλλά για πολύ μικρό διάστημα, ώστε να υποχωρήσει το οίδημα και ο πόνος και να επιλεγεί σε άμεσο χρονικό διάστημα, η αντιμετώπιση του προβλήματος με χειρουργική θεραπεία.
  • Έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) στις μικρές αρθρώσεις σε περίπτωση έντονης σπονδυλοαρθριτιδας

Χειρουργική θεραπεία της αυχενικής ριζοπάθειας

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση, αναλόγως του προβλήματος, με ανοικτή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις