Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Δισκογράφημα

Το δισκογράφημα αποτελεί μία ειδική εξέταση, σημαντική στις περιπτώσεις εμφάνισης περισσότερων της μίας βλάβης στην μαγνητική τομογραφία της οσφυικής μοίρας, που έχει προηγηθεί ή όταν υπάρχει διχογνωμία στην ερμηνεία της μαγνητικής τομογραφίας.

Το δισκογράφημα διενεργείται σε ασθενείς με εσωτερική διάσπαση δίσκου η οποία δεν εμφανίζεται στη μαγνητική ή πριν αποφασίσει ένας ασθενής να υποβληθεί σε επέμβαση σπονδυλικής στήλης, ως διαγνωστική εξέταση ακριβείας για τα πραγματικά αίτια του πόνου στη σπονδυλική στήλη

Η εσωτερική διάσπαση του μεσοσπονδύλιου δίσκου ή δίσκων συμβαίνει μετά από σημαντικό τραυματισμό ή εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης και προκαλεί έντονο πόνο ο οποίος επιδεινώνεται με τη φυσική δραστηριότητα εξαιτίας του ερεθισμού που προκαλεί στα γειτνιάζοντα νευρικά στοιχεία. Ο πόνος είναι συνεχής, ο ασθενής εξαντλείται και συνήθως λαμβάνει διαρκώς ισχυρά παυσίπονα.

Η διαγνωστική αυτή επέμβαση για την ανεύρεση της ακριβούς αιτίας του προβλήματος που προκαλεί τον πόνο απαιτεί εξειδικευμένο στη σπονδυλική στήλη Ορθοπεδικό.

Η δισκογραφία παρέχει σημαντικές πληροφορίες όχι μόνο σχετικά με την απεικόνιση του δισκικού διαστήματος, αλλά και με τον όγκο του σκιαγραφικού, καθώς όταν αυτός είναι μεγαλύτερος του φυσιολογικού, καταδεικνύει ότι η εσωτερική δομή του δίσκου έχει διασπαστεί.

Τα χαρακτηριστικά του πόνου που αναπαράγεται κατά την έγχυση είναι παρόμοια και μεγαλύτερης έντασης με εκείνα του πόνου που βιώνει ο ασθενής, κάτι που δεν εμφανίζεται όταν ο δίσκος είναι φυσιολογικός. Εάν δεν αναπαράγει πλήρως τα συμπτώματα του ασθενούς θεωρείται αρνητική.

Το δισκογράφημα γίνεται στο χειρουργείο, υπό συνεχή συνεχή ακτινογραφική απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης προκειμένου να είναι ακριβής η έγχυση σκιαγραφικού μέσα στον ύποπτο δίσκο. Μπορεί με τον ίδιο τρόπο να πρέπει να ελεγχθούν περισσότεροι του ενός, δίσκοι. Από τον αριθμό τους εξαρτάται η διάρκεια της διαγνωστικής αυτής επέμβασης.

Η δισκογραφία για να μειωθούν τα ποσοστά πρόκλησης  δισκίτιδας εφαρμόζεται ειδική τεχνική καθώς και η ανάμιξη αντιβιωτικού με το σκιαγραφικό πριν από την έγχυση.

Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν ρήξη του ινώδους δακτυλίου στο εσωτερικό του δίσκου, τότε καθορίζεται και το είδος της επέμβασης με την οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα: συντηρητική θεραπεία και σε περίπτωση αποτυχία αυτής, σπονδυλοδεσία με κλωβούς

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις

Θεραπείες Σπονδυλικής