Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Σπονδυλοαρθρίτιδα / Σπονδύλωση

Σπονδυλοαρθρίτιδα / Σπονδύλωση  

Η σπονδυλοαρθρίτιδα ή σπονδύλωση (ρευματολογικής φύσεως), είναι η χρόνια φλεγμονή μεταξύ των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης που προκαλείται από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αρθρικά κύτταρα. Η επίθεση αυτή είναι αγνώστου αιτιολογίας με πιθανότερες αιτίες την είσοδο βακτηρίων στον οργανισμό που επικολλήθηκαν σε φθαρμένους σπονδύλους και προκάλεσαν τη φλεγμονή ή λόγω γενετικών παραγόντων (κληρονομικότητα), όπως ισχύει για μια συγκεκριμένη υποομάδα της ρευματολογικής σπονδυλοαρθρίτιδας, την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα. Εξαιτίας της φλεγμονής, μετά την υποχώρησή της ως αποτέλεσμα της αντίδρασης του οργανισμού, γίνεται εναπόθεση ασβεστίου στους συνδέσμους που έρχονται σε επαφή με τους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης.

Η σπονδυλοαρθρίτιδα εκδηλώνεται συνήθως στην οσφυϊκή μοίρα της Σ.Σ (οσφυϊκή σπονδυλοαρθρίτιδα), αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και στην αυχενική μοίρα (αυχενική σπονδυλοαρθρίτιδα) και τα συμπτώματα είναι ανάλογα της περιοχής που επιρρεάζει.

Υπάρχει και η σπονδυλοαρθρίτιδα μη ρευματολογικής φύσεως που έχει σχέση με κληρονομικούς παράγοντες αλλά και την φυσιολογική φθορά του οργανισμού. Ξεκινάει σαν καταρράκτης από τον φθαρμένο δίσκο-εκφυλισμένες μικρές αρθρώσεις-οστεοφύτωση-στένωση-αστάθεια. Και οι δυο μορφές (ρευματολογική και μη) έχουν σχεδόν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Συμπτώματα της σπονδυλοαρθρίτιδας/ σπονδύλωσης

Το κύριοι σύμπτωμα είναι η δυσκαμψία στη μέση χαμηλά μόνο ή και στην ιερολαγόνια άρθρωση που ενώνει τα οστά της λεκάνης με τη σπονδυλική στήλη ή δυσκαμψία στην πλάτη εάν πρόκειται για θωρακική  σπονδυλοαρθρίτιδα ή στον αυχένα αν πρόκειται για αυχενική σπονδυλοαρθρίτιδα. Η δυσκαμψία είναι πολύ έντονη μετά το πρωϊνό ξύπνημα και βελτιώνεται μετά από κινητοποίηση ή άσκηση. Η δυσκαμψία, με την πάροδο των χρόνων μπορεί να προκαλέσει την ένωση των σπονδύλων μεταξύ τους και αυτό να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη αγκύλωση του σημείου αυτού. Η αγκύλωση θα οδηγήσει σε πίεση των νευρικών ριζών και σε νευρολογικά συμπτώματα όπως η αδυναμία και η παράλυση.

Η αναιτιολόγητη δυσκαμψία και ο πόνος, πρέπει να διερευνώνται εγκαίρως καθώς προκαλούν σταθερή, συνεχή επιβάρυνση. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, εκτός από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, θα συστήσει ακτινογραφία ή μαγνητική αλλά και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις  για τη διερεύνηση του ενδεχόμενου τα συμπτώματα να προκαλούνται από αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα) ή νόσος διάχυτης υπερόστωσης (DISH)

Οι διαθέσιμες θεραπείες για την σπονδυλοαρθρίτιδα είναι συντηρητικές όπως η άθληση με ειδικές ασκήσεις, η φυσιοθεραπεία, τα αναλγητικά φάρμακα.

Άλλες διαθέσιμες θεραπείες είναι  οι επισκληρίδιες εγχύσεις αναισθητικών και στερεοειδών στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης στο σημείο του πόνου. Γίνονται υπό ακτινολογική καθοδήγηση στο χειρουργείο αλλά χωρίς νάρκωση.

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις