Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Αναθεώρηση σπονδυλοδεσίας

Η νέα επέμβαση σπονδυλοδεσίας για την αναθεώρηση (επιδιόρθωση) προηγούμενης επέμβασης  σπονδυλοδεσίας  στη σπονδυλική στήλη, εφαρμόζεται σε ασθενείς με συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά πλέον και επειδή το η αύξηση του προσδόκιμου ζωής μπορεί να την καθιστά αναγκαία λόγω των αλλαγών στο μυοσκελετικό, όπως ισχύει και με την αναθεώρηση σε όλες τις άλλες αρθρώσεις.

Η αναθεώρηση μιας σπονδυλοδεσίας, απαιτεί Ορθοπεδικό με μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης και λεπτομερή προεγχειρητικό σχεδιασμό, καθώς ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από την αρχική επέμβαση:

 • Από την προηγούμενη επέμβαση είναι πιθανόν να έχουν δημιουργηθεί συμφύσεις που είναι τεχνικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν αλλά πρέπει, με τις κατάλληλες οστεοτομίες
 • Η προϋπάρχουσα βλάβη των νεύρων είναι δύσκολο να αποκατασταθεί πλήρως και συνήθως αφήνει υπολειπόμενο πόνου και νευρολογικών διαταραχών (μυικές αδυναμίες ) και μετά την αναθεώρηση.
 • Οι ιστοί συχνά δεν αναρρώνουν ικανοποιητικά  μετά από πολλαπλές επεμβάσεις και η πιθανότητα μόλυνσης είναι μεγαλύτερη.
 • Η φυσιολογική ανατομία της σπονδυλικής στήλης μεταβάλλεται από την αρχική χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να απελευθερωθούν οι νευρικές δομές και να τοποθετηθούν υλικά εάν είναι απαραίτητο.
 • Μπορεί να πρέπει να επιλυθούν θέματα ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης και επειδή τμήματα της σπονδυλικής στήλης έχουν συγχωνευθεί και δεν είναι πλέον κινητά, καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολο.

Πότε γίνεται αναθεώρηση της σπονδυλοδεσίας

Η αναθεώρηση της σπονδυλοδεσίας κρίνεται αναγκαία σε βαριές περιπτώσεις όπου ο ασθενής εκτός από τον έντονο πόνο, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην κίνηση των χεριών και των ποδιών, στις λειτουργίες της ούρησης, αφόδευσης, στύσης, καθήλωση, κ.α.

Η αναθεώρηση εφαρμόζεται κυρίως σε ασθενείς με χρόνιο πόνο μετά από επέμβαση στην σπονδυλική στήλη, το ονομαζόμενο Failed back syndrome (Μη επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση). Ο πόνος μπορεί να προέρχεται από λάθος επιλογή επέμβασης σε σχέση με την πάθηση, επέμβαση σε λάθος σημείο. Μπορεί όμως να οφείλονται και σε κακή επούλωση των ιστών και παράγοντες που σχετίζονται με τον ασθενή. Ακόμη και ο καλύτερος χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης στον κόσμο, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρά μετεγχειρητικά προβλήματα μετά από μία σπονδυλοδεσία…

Άλλες αιτίες είναι:

 • Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως λοίμωξη, αστοχία υλικών, ψευδάρθρωση
 • Υποτροπή της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου
 • Αστάθεια της σπονδυλικής στήλης
 • Σχηματισμός συμφύσεων (ουλές) από το χειρουργείο
 • Θραύση των στηρικτικών ράβδων της Σπονδυλικής Στήλης με αποτέλεσμα την απώλεια της σταθερότητας και της ισορροπίαε της Σ.Σ.
 • Θραύση Βιδών
 • Μηχανική ανεπάρκεια προηγούμενου συστήματος σπονδυλοδεσίας
 • Οβελιαία ή μετωπιαία ανισορροπία που δεν αποκαταστάθηκε ποτέ  ή εξελίχθηκε μετά την προηγούμενη σπονδυλοδεσία
 • Σύνδρομο επίπεδης πλάτης (flat back syndrome)
 • Σύνδρομο υπερκείμενου διαστήματος

Οι επεμβάσεις αναθεώρησης είναι μεγάλες επεμβάσεις και μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ωστόσο η γνώση της εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης και τον οσφυο-πυελικών παραμέτρων, η επέκταση των σπονδυλοδεσιών και σταθεροποίηση με βίδες λαγονιών και ιερού, η καλή γνώση των τεχνικών οστεοτομίας, η ύπαρξη μεσοσπονδυλίων εμφυτευμάτων που αυξάνουν τη σταθερότητα της ΟΜΣΣ, τα σύγχρονα υλικά σε ράβδους σπονδυλοδεσίας, βίδες κλπ, επιτρέπουν την επίτευξη ενός πολύ καλύτερου αποτελέσματος.

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις

Θεραπείες Σπονδυλικής