Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Σύνδρομο μικρών αρθρώσεων

Σύνδρομο μικρών αρθρώσεων

Το Σύνδρομο ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων που ονομάζεται και σύνδρομο Facet, είναι ο ερεθισμός ή ο εκφυλισμός των μικρών αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης.

Οι μικρές σπονδυλικές αρθρώσεις βρίσκονται ανά ζεύγη μεταξύ δύο γειτονικών σπονδύλων και συμμετέχουν στις κινήσεις κάμψης, έκτασης και στροφής των σπονδύλων. Ο εκφυλισμός τους προκαλείται ότι μειώνεται η απόσταση μεταξύ των επιμέρους σπονδύλων (μετά από δισκική εκφύλιση ) με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα φορτία στις μικρές αρθρώσεις και αυτές να εκφυλλίζονται προκαλώντας  πόνο. Η εκφυλιστική ασθένεια των σπονδυλικών αρθρώσεων συμβαίνει συχνότερα στην οσφυϊκή μοίρα.

Οι κύριες αιτίες του συνδρόμου είναι η φθορά λόγω ηλικίας, η προηγούμενη χειρουργική επέμβαση δισκοκήλης, οι φλεγμονές, οι κύστες και οι όγκοι των σπονδυλικών αρθρώσεων .

Όταν η απόσταση μεταξύ των σπονδύλων μειωθεί, η άρθρωση δεν θα λειτουργεί πλέον σωστά ενώ εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές οστικές προεκβολές (οστεόφυτα) γύρω από τα σώματα των σπονδύλων και των ζυγοαποφυσιακών αποφύσεων ως αντίδραση του οργανισμού στην αστάθεια. Tο σύνδρομο μικρών αρθρώσεων μπορεί να επηρεάσει τη σπονδυλική στήλη σε οποιοδήποτε σημείο από τον αυχένα και κάτω.

Συμπτώματα

Ο πόνος από τη φλεγμονή συνήθως ακτινοβολεί από το κάτω μέρος της πλάτης ακόμη και με πολύ μικρές κινήσεις και μπορεί να επεκτείνεται κάτω από τους γλουτούς έως τους μηρούς. Ο πόνος είναι συνήθως βουβός, αλλά μπορεί να γίνει και αιχμηρός. Κατά  τη διάρκεια της ημέρας ο πόνος δυναμώνει και τη νύχτα λόγω ξεκούρασης, μειώνεται. Ο πόνος στην πλάτη συνήθως εμφανίζεται στην κάμψη, περιστροφή και στην μεταβολή στάσης. Το σώμα αντιδρά με σπασμό των γύρω μυών. Επιπλέον, μπορεί να εκδηλωθεί με τοπικό πόνο στο σημείο της άρθρωσης, πόνο ή δυσκαμψία στον αυχένα, πονοκεφάλους, πόνο που ακτινοβολεί σε ώμους και τα χέρια, πόνο στο ισχίο. Συνολικά, τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικούς περιορισμούς στη δραστηριότητα.

Ο ασθενής με ανάλογα συμπτώματα επισκέπτεται Ορθοπεδικό Σπονδυλικής Στήλης για τη λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση και διαγνωστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία). Θα χορηγηθούν φάρμακα για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και του πόνου. Η θεραπεία είναι κατ΄ αρχήν συντηρητική και περιλαμβάνει ξεκούραση, ασκήσεις ενδυνάμωσης, φυσιοθεραπεία .

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει, γίνεται χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF) για νευρόλυση ώστε να διακοπεί η μεταφορά σημάτων πόνου από τους αισθητικούς νευρικούς κλάδους της προσβεβλημένης περιοχής.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μία ελάχιστα επεμβατική θεραπεία με έγχυση φαρμακευτικών ουσιών στις οπίσθιες αρθρώσεις, σε χειρουργείο αλλά χωρίς γενική αναισθησία. O στόχος είναι να ανακουφιστεί ο πόνος με αναισθητοποίηση και αντιφλεγμονώδη δράση της κορτιζόνης στον θύλακο της μικρής άρθρωσης και τα νευρικά στοιχεία αυτού. Εφαρμόζεται τοπικό αναισθητικό και εισάγεται μια μακριά και λεπτή βελόνα υπο ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Προσεγγίζει το σημείο που περνά ο αισθητικός νευρικός κλάδος που νευρώνει την άρθρωση και στο σημείο αυτό εγχύεται τοπικό αναισθητικό μαζί με κορτικοειδές. Η θεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα στον πόνο και μπορεί να επαναληφθεί έως και τρεις φορές, ανα διαστήματα, χωρίς επιπλοκές.

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις