Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Οσφυολαγόνιος σπονδυλοδεσία

Η οσφυολαγόνιος σπονδυλοδεσία με βίδες λαγονίου και βίδες ιερού (alar screws/S2 screws) εφαρμόζεται για τη συγκράτηση της διόρθωσης  της παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης από τη σκολίωση και συνήθως εκφυλιστικής σκολίωσης, με επέκταση της σπονδυλοδεσίας  από  Θ10 ή ψηλότερα ως την  πύελο και  μετά από εκτεταμένη  αποσυμπίεση ή οστεοτομίες για βελτίωση της αρχιτεκτονικής και ισορροπίας του σκελετού

Η τομή σε αυτού του είδους των επεμβάσεων είναι πολύ λεπτή και εκτείνεται σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης που χρειάζεται διόρθωση, αλλά στα αμέσως επόμενα χρόνια σχεδόν εξαφανίζεται.

Η τεχνική all screw construct εφαρμόζεται προκειμένου ο ασθενής να μη χρειαστεί μετεγχειρητικά νάρθηκα.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι του και κάνει τα πρώτα βήματα την ημέρα της επέμβασης ενώ παραμένει στην κλινική 4-6 ημέρες. Αποφεύγει τις βαριές δραστηριότητες για 2-3 μήνες, αλλά κινείται ελεύθερα, προτρέπεται για άμεση ελαφριά άσκηση και εξειδικευμένη φυσιοθεραπεία.

Μετά την επίτευξη της πλήρους ενσωμάτωσης των σπονδύλων στη νέα θέση, εάν ο ασθενής το επιθυμεί, μπορεί να γίνει αφαίρεση των υλικών της σπονδυλοδεσίας καθώς δεν αλλάζει πλέον η νέα αρχιτεκτονική της σπονδυλικής στήλης.

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις

Θεραπείες Σπονδυλικής