Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Διαδερμική Σπονδυλοδεσία - αποσυμπίεση

Η διαδερμική σπονδυλοδεσία απαιτεί εξειδίκευση του Ορθοπεδικού και καλή επιλογή ασθενών.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις σπονδυλοδεσίας, σε ένα ή και σε πολλαπλά επίπεδα σπονδύλων, αλλά και σε συνδυασμό με την ανοικτή τεχνική για ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης και απαιτείται αναθεώρηση της σπονδυλοδεσίας. Δεν επιλέγεται ως τεχνική σε ορισμένες επεμβάσεις όπως  αποκατάσταση της σκολίωσης. Ενδείκνυται για ηλικιωμένα και ευάλωτα άτομα με πολλές συννοσηρότητες. Εφαρμόζεται σε νεαρά άτομα με τραύμα στη σπονδυλική στήλη, σε άτομα με κύφωση λόγω όγκου, με σπονδυλολίσθηση, σπονδυλική στένωση, οσφυική σπονδύλωση, για αποκατάσταση καταγμάτων των σπονδύλων μετά από τραυματισμό ή από οστεοπόρωση. Διαδερμικά διενεργούνται η μικροδισκεκτομή και η κυφοπλαστική.

Με την διαδερμική σπονδυλοδεσία η επέμβαση διενεργείται με μικρές οπές στο δέρμα, διαμέσου των οποίων εμφυτεύονται στον ασθενή τα ανάλογα υλικά. Για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποιείται μέσα στο χειρουργείο ακτινοσκοπικό μηχάνημα, που επιβεβαιώνει την ορθή τοποθέτηση των μοσχευμάτων και των υλικών σπονδυλοδεσίας, ενώ ταυτόχρονα ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός με τη χρήση νευροπλοήγησης και νευροπαρακολούθησης έχει άριστη γνώση όλων των δεδομένων για τη σωστή τοποθέτηση των υλικών με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια και ασφάλεια.

Τα πλεονεκτήματα της διαδερμικής σπονδυλοδεσίας – αποσυμπίεσης, είναι:

  1. Οι μικρές οπές στο δέρμα μειώνουν εξαιρετικά σημαντικά τον μετεγχειρητικό πόνο του ασθενούς, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ λίγη και απλή αναλγησία (παυσίπονα) μετά την επέμβαση.
  2. Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη, γεγονός που αυξάνει την διεγχειρητική σταθερότητα του ασθενούς, αλλά και την μετεγχειρητική νοσηρότητα που μπορεί να προκύψει από την αναιμία.
  3. Δεν απονευρώνονται οι παρασπονδυλικοί μύες και αποφεύγεται η ιατρογενής αστάθεια.
  4. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα χωρίς πόνο λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, και αποφεύγονται επιπλοκές όπως η παρατεταμένη κατάκλιση ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση των κάτω άκρων, η κατακράτηση αναπνευστικών εκκρίσεων που προ
  5. καλεί πνευμονία, η λειτουργική απόφραξη του εντέρου.
  6. Ο χρόνος του χειρουργείου μειώνεται σημαντικά σε σχέση με τις ανοιχτές μεθόδους, γεγονός το οποίο καθιστά την διαδερμική σπονδυλοδεσία επέμβαση εκλογής για ασθενείς αυξημένου διεγχειρητικού κινδύνου, αλλά και αυξημένης ηλικίας.
  7. Μειώνεται σημαντικά η παραμονή στην κλινική και κατ΄επέκταση το κόστος νοσηλείας.
  8. Ο ασθενής επιστρέφει στην κανονικότητά του πολύ πιο σύντομα και με λιγότερους περιορισμούς σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους.
Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις

Θεραπείες Σπονδυλικής