Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Οστεοτομία

Η οστεοτομία αποτελεί την επέμβαση εκλογής για την διόρθωση της παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης, την αποκατάσταση της ισορροπίας του σώματος και την αποφυγή  περαιτέρω επιδείνωσης της παραμόρφωσης. Η αποκατάσταση της ισορροπίας σημαίνει ότι ο ασθενής θα μπορεί και πάλι να στέκεται όρθιος και να περπατάει χωρίς να καταρρέει, θα μπορεί να λυγίζει τα γόνατα ή τα ισχία χωρίς να πονάει και φυσικά να αντιμετωπίσει το αισθητικό πρόβλημα της κύφωσης.

Η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης οφείλεται σε δύο- κυρίως- λόγους:

 • Κυφωτική παραμόρφωση: Μπορεί να είναι εφηβική, μετεγχειρητική, να προκλήθηκε απο μετατραυματική βλάβη, απο αγκυλωτική σπονδυλίτιδα, φλεγμονή ή όγκο.
 • Στους ενήλικες, εξαιτίας εκφυλιστικών αλλοιώσεων οι οποίες προκαλούν πόνο σε διάφορα μέρη της σπονδυλικής στήλης, κύφωση, νευρολογικά συμπτώματα (αδυναμία βάδισης, αναπηρία) και βαριά επιδείνωση της ποιότητας ζωής.
 • Στα παιδιά και στους νέους, ως αποτέλεσμα της σκολίωσης, της κύφωσης ή και των δύο παραμορφώσεων, με αντίστοιχες των παραπάνω, επιπλοκές για την υγεία τους.
 • Μετά από επεμβάσεις σπονδυλοδεσίας, οι οποίες δεν είχαν επιτυχία ως προς τη συγκράτηση της ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοτομία διενεργείται σήμερα με ακρίβεια, χάρη στη βοήθεια σύγχρονων εργαλείων όπως είναι η νευροπλοήγηση και η διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση. Επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση των χειρουργικών κινδύνων και η ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Αναλόγως του σημείου της παραμόρφωσης, η οστεοτομία μπορεί να είναι:

 • Αυχενικής μοίρας
 • Θωρακικής μοίρας
 • Οσφυϊκής μοίρας

Αναλόγως της έκτασης της παραμόρφωσης και της φύσης της (εύκαμπτη, σκληρή, πολυεπίπεδη) εφαρμόζονται διαφορετικού τύπου οστεοτομίες. Όλες όμως, προϋποθέτουν πολύ καλή γνώση από εξειδικευμένο χειρουργό σπονδυλικής στήλης και εμπειρία για τον προσεκτικό σχεδιασμό της επέμβασης και το καλύτερο αποτέλεσμα ως προς την επαναφορά του ευθειασμού της Σ.Σ.

 • Η οστεοτομία Smith-Petersen εφαρμόζεται στα οπίσθια τμήματα της σπονδυλικής στήλης όταν η παραμόρφωση δεν απαιτεί για την διόρθωσή της πάνω από 5 ως 7 μοίρες ανά επίπεδο. Πραγματοποιείται αφαίρεση  επιλεγμένων συνδέσμων και αρθρώσεων και ακολουθεί συμπίεση, ώστε να κλείσει το κενό που δημιουργήθηκε.
 • Η οστεοτομία Ponte εφαρμόζεται επίσης στα οπίσθια τμήματα της σπονδυλικής στήλης. Παρέχει τη δυνατότητα μεγάλης αύξησης του βαθμού διόρθωσης της παραμόρφωσης που προκαλεί η ιδιοπαθής και η βαριά σκολίωση σε παιδιά, εφήβους και νέους.
 • Η οστεοτομία Pedicle Subtraction (PSO). Αφαιρούνται με οπίσθια προσπέλαση όλα τα οπίσθια στοιχεία και το ήμισυ του σώματος πρόσθια. Στη συνέχεια συμπιέζοντα τα οπίσθια στοιχεία και μπορεί από μία μόνο οστεοτομία να έχουμε διόρθωση ως και 40 μοιρών.Είναι πολύ αιμορραγική και προυποθέτει καλή τεχνική κατάρτιση του χειρουργού
 • Η οστεοτομία vertebral resection, η οποία χρησιμοποιείται για πολύπλοκες παραμορφώσεις, για κληρονομικές παραμορφώσεις, για παραμορφώσεις από σπονδύλους που έχουν προσβληθεί από όγκους της Σ.Σ ή έχουν υποστεί κακώσεις μετά από τραύματα. Αφαιρείται ολόκληρος ή ολόκληροι σπόνδυλοι από μπροστά και από πίσω. Ακολουθεί σπονδυλοδεσία με τη χρήση υποκατάστατου κλωβού και μοσχεύματος που θα καλύψει το κενό της αφαίρεσης.
Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις

Θεραπείες Σπονδυλικής