Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Αντιμετώπιση υποτροπών δισκοκήλης

Αντιμετώπιση υποτροπών δισκοκήλης

Υποτροπή σε μία δισκοκήλη που έχει χειρουργηθεί, σημαίνει ότι δημιουργήθηκε νέα κήλη στο ίδιο επίπεδο και στην ίδια πλευρά του δίσκου που χειρουργήθηκε. Σύμφωνα με τις μελέτες, το 10-15% των χειρουργηθέντων επιτυχώς με δισκοκήλη μεσοσοπονδύλιου δίσκου, υποτροπιάζει.  Η υποτροπή δεν είναι αποτέλεσμα λανθασμένης χειρουργικής τεχνικής, αλλά αποτέλεσμα του γεγονότος ότι  η ρωγμή που είχε δημιουργηθεί στον εξωτερικό ινώδη δακτύλιο του δίσκου, λόγω εκφυλισμού παραμένει ανοιχτή και από αυτή εξέρχεται εκ νέου υλικό του πηκτοειδούς πυρήνα προκαλώντας νέα δισκοκήλη.

Η υποτροπή μιας δισκοκήλης είναι συχνότερη κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες μετά την επέμβαση, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και χρόνια αργότερα μετά την δισκεκτομή.

Η πιθανότητα υποτροπής αυξάνει ανάλογα με το μέγεθος του ελλείμματος στον δίσκο μετά την αφαίρεση τμήματος του κατά την πρώτη επέμβαση. Επίσης, η  επανάληψη επεισοδίων με πόνο είναι δείγμα επιδείνωσης της εκφύλισης  του δίσκου. Άλλες αιτίες είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα.

Τα συμπτώματα είναι ίδια με  αυτά της αυχενικής, οσφυϊκής και θωρακικής δισκοκήλης.

 

Η πρώτη γραμμή «άμυνας» είναι η συντηρητική θεραπεία με ξεκούραση, φάρμακα, φυσιοθεραπεία, ασκήσεις ενδυνάμωσης, κ.α. Εάν ο πόνος παραμένει έντονος και εκδηλωθούν συμπτώματα μυικής αδυναμίας , τότε ο ασθενής πρέπει να χειρουργηθεί εκ νέου. Για την επέμβαση απαιτείται χειρουργός σπονδυλικής στήλης με μεγάλη εμπειρία.

Αναλόγως του προβλήματος ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Παύλος Χριστοδούλου, μπορεί να προβεί σε αφαίρεση του δίσκου και σε σπονδυλοδεσία με μικρής παρεμβατικότητας χειρουργική ή με ανοιχτή χειρουργική και τεχνικές όπως:

  • η οπίσθια οσφυϊκή διαμεσοσπονδύλιος σπονδυλοδεσία (PLIF),
  • η διατρηματική οσφυϊκή διαμεσοσπονδύλιος σπονδυλοδεσία (TLIF),
  • η πρόσθια οσφυϊκή διαμεσοσπονδύλιος σπονδυλοδεσία,
  • η Κυκλική σπονδυλοδεσία (360 ή 270 μοιρών).
Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις

Θεραπείες Σπονδυλικής