Πεταλεκτομή/ πεταλοπλαστική
Σε ασθενείς με σπονδυλική στένωση στην αυχενική, θωρακική ή οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης που προκλήθηκε από συριγγομυελία, όγκο νωτιαίου σωλήνα ή άλλη αιτία, εφαρμόζεται αρχικά η πεταλεκτομή: ο χειρουργός αφαιρεί ένα μικρό κομμάτι οστού που ονομάζεται πέταλο από το στοχευμένο σπόνδυλο για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στο σημείο της στένωσης. Στη συνέχεια, ανοίγει το διάστημα μέσα στο κανάλι που βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός ώστε να ανακουφίσει την πίεση που αυτός υφίσταται και ακολουθεί η σύγκλειση των παρασπονδυλικών μυών.
Στην πεταλεκτομή ελοχεύει ο κίνδυνος μετεγχειρητικής αστάθειας, μετεγχειρητικής κυφωτικής παραμόρφωσης στην περιοχή του αυχένα, δημιουργίας συμφύσεων και ουλών γύρω από τα νεύρα.
Πεταλοπλαστική
Η πεταλοπλαστική είναι ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική καθώς οι χειρουργικές εργασίες εκτελούνται χωρίς να επηρεαστούν οι σπόνδυλοι και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Εφαρμόζεται σε ασθενείς που δεν έχουν πολύ οστεοπορωτικά πέταλα ή πολύ εύθρυπτα οστά.
Στην πεταλοπλαστική δεν γίνεται αφαίρεση του πετάλου, προκειμένου να αποφευχθούν όλοι οι κίνδυνοι των επιπλοκών της πεταλεκτομής. Για να επιτευχθεί αυτό, γίνεται ειδική τροποποίηση του πετάλου με τη δημιουργία μίας «πόρτας» εισόδου στο σημείο στένωσης του νωτιαίου καναλιού.
Η πεταλοπλαστική είναι τεχνικά πολύ πιο απαιτητική και απαιτεί εμπειρία του χειρουργού στην τεχνική.
Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία υπο συνεχή ακτινολογικό έλεγχο μέσα στο χειρουργείο. Ο ασθενής έχει τοποθετηθεί σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) και το κεφάλι του έχει ακινητοποιηθεί.
Ο χειρουργός κόβει το δέρμα, αποκολλά τους μύες γύρω από τους σπονδύλους και αφαιρεί τις ακανθώδεις αποφύσεις στη βάση τους, ώστε να μπορέσει να τις επανατοποθετήσει αργότερα. Ακολουθεί η λέπτυνση των πετάλων στη βάση τους στην περιοχή μετάβασης προς τις αρθρώσεις. Στο σημείο που αφαιρέθηκαν οι ακανθώδεις αποφύσεις, γίνεται διατομή των πετάλων και διάνοιξη των ημιπετάλων προς τα έξω, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία διεύρυνση του σπονδυλικού σωλήνα. Ακολουθεί η στερέωση οριζόντια των ακανθωδών αποφύσεων που αφαιρέθηκαν νωρίτερα στις ελεύθερες άκρες των ημιπετάλων με ειδικά ράμματα μακράς απορρόφησης. Ακολουθεί η καλή έκπλυση του χειρουργικού πεδίου και η τοποθέτηση παροχέτευσής του. Τέλος, γίνεται η συρραφή του τραύματος σε διαδοχικά στρώματα.
Η επέμβαση ανακουφίζει αμέσως από την πίεση το νωτιαίο μυελό και τις νευρικές ρίζες. Ο ασθενής σηκώνεται λίγες ώρες μετά και συνήθως παίρνουν εξιτήριο την επόμενη ημέρα ή δύο ημέρες μετά.
Οι επιπλοκές στην πεταλοπλαστική είναι πολύ σπάνιες αλλά όχι απλές. Περιλαμβάνουν τον τραυματισμό νεύρων και νωτιαίου μυελού, της μήνιγγας με αποτέλεσμα την εκροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού, τη δημιουργία αιματώματος, τη μετεγχειρητική λοίμωξη, ή την ανεπαρκή αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής κάνει χρήση αυχενικού κηδεμόνα. Ο πόνος του χειρουργικού τραύματος αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.