Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Λοιμώξεις/Σπονδυλίτιδα/Σπονδυλοδισκίτιδα

Λοιμώξεις/Σπονδυλίτιδα/Σπονδυλοδισκίτιδα

Η λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης δεν είναι συχνή. Οφείλεται σε μικρόβιο (συνήθως σε χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο), σε μύκητες, στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης (σπάνια) και σε παράσιτα (σπάνια). Η λοίμωξη μπορεί να προέρχεται από άλλο σημείο του σώματος που μεταφέρθηκε μέσω του αίματος. Άλλες αιτίες της λοίμωξης μπορεί να είναι η προσβολή από κολοβακτηρίδιο λόγω κατακλίσεων του ασθενούς, εξαιτίας ανοιχτών τραυμάτων ή  μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη. Επίσης, λόγω σακχαρώδους διαβήτη, χρήση ναρκωτικών ενδοφλεβίως, ανοσοκαταστολή, HIV λοίμωξη, νεφρική ανεπάρκεια, κ.α.

Συμπτώματα

Η διάγνωση είναι δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς δεν μπορεί αρχικά να συσχετιστούν τα συμπτώματα του ασθενούς  με λοίμωξη. Τέτοια συμπτώματα είναι ο έντονος, επίμονος πόνος στη μέση ή στον αυχένα ο οποίος χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της νύχτας και συχνά αντανακλά στο στήθος ή την κοιλιά. Μπορεί όμως ο ασθενής να μην εκδηλώσει πόνο. Άλλα συμπτώματα είναι ο πυρετός, οι νευρολογικές διαταραχές (μούδιασμα και αδυναμία άκρων, αισθητικές διαταραχές, ακράτεια ούρων ή και κοπράνων, δυσφαγία). Τα συμπτώματα ποικίλουν αναλόγως του είδους της λοίμωξης.

Ο ασθενής με τα παραπάνω συμπτώματα επισκέπτεται Ορθοπεδικό ο οποίος από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, μπορεί να υποψιαστεί το ενδεχόμενο της λοίμωξης. Στην περίπτωση αυτή θα ζητήσει τη διενέργεια εξετάσεων αίματος και ούρων προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει λοίμωξη. Μπορεί όμως και να μην ταυτοποιηθεί κανένα μικρόβιο.

Επίσης, εάν υποψιαστεί λοίμωξη, θα ζητήσει τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας με σκιαγραφικό.

Εάν βεβαιωθεί η λοίμωξη αλλά δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί το είδος του παθογόνου οργανισμού, μπορεί να δώσει ευρέου φάσματος ενδοφλέβια αντιβίωση. Το πιο σωστό είναι να προηγηθεί της αντιβίωσης βιοψία με βελόνη για τη λήψη δείγματος του πάσχοντος ιστού και καλλιέργεια στο εργαστήριο.

 
Η λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι:

  • Δισκίτιδα, δηλαδή λοίμωξη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, συνήθως της οσφυϊκής και σπανιότερα της αυχενικής μοίρας. Ο πόνος στις περιπτώσεις αυτές δεν αντιμετωπίζεται με παυσίπονα, ενώ ο ασθενής έχει πόνο στην περιοχή ο οποίος επιδεινώνεται με την κίνηση. Έχει επίσης πυρετό, κακουχία, απώλεια βάρους, νευρολογικές και αισθητικές διαταραχές.
  • Σπονδυλίτιδα /σπονδυλοδισκίτιδα ( λοίμωξη στους σπονδύλους και επιπλέον από τους σπονδύλους λοίμωξη του μεσοσπονδυλίου δίσκου).
  • Σηπτική αρθρίτιδα, δηλαδή λοίμωξη (συνήθως βακτηριακή) των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης
  • Επισκληρίδιο απόστημα, δηλαδή συλλογή πύου (συνήθως από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο) μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πίεση πάνω στο νωτιαίο μυελό ή και τις ρίζες

 

Θεραπεία της λοίμωξης στη σπονδυλική στήλη

  • Η θεραπεία είναι κατ΄ αρχήν αντιμετώπιση της λοίμωξης με αντιβίωση, με βάση την καλλιέργεια αίματος ή την καλλιέργεια του ιστού, αρχικά ενδοφλεβίως και στη συνέχεια από του στόματος, η με αντιβιοτικό ευρέως φάσματος.
  • Χειρουργική αντιμετώπιση των επισκληρίδιων αποστημάτων με αποσυμπίεσης του σπονδυλικού σωλήνα και παροχέτευση του αποστήματος.
  • Χειρουργική αποκατάσταση της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης εάν η λοίμωξη έχει προκαλέσει διάβρωση ή και μηχανική κατάρρευση σπονδύλων.
Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις