Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Διατρηματικές επισκληρίδιες εγχύσεις

Οι διατρηματικές επισκληρίδιες εγχύσεις (root blocks) έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του  πόνου και μπορούν να επαναληφθούν 2-3 φορές το χρόνο, αλλά δεν οδηγούν στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Οι ενδείξεις των επισκληριδίων εγχύσεων είναι ισχιαλγία λόγω δισκοκήλης οσφυοιεράς μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Επίσης, λόγω στένωσης του σωλήνα της οσφυϊκής μοίρας της Σπονδυλικής στήλης, κεντρικής ή πλάγιας. Τέλος, σε περιπτώσεις ύπαρξης αρθρικής ή παρανευρικής κύστης.

Ειδικότερα:

Διατρηματική (transforaminal) έγχυση ονομάζεται όταν η θεραπευτική ουσία εγχύεται πλησίον της ρίζας ή του δίσκου. Η έγχυση μπορεί να είναι:

  • Διαγνωστική μόνο για αποκλεισμό της νευρικής ρίζας με έγχυση μόνο αναισθητικού (nerve root block). Έχει διαγνωστικό όφελος πχ στη διαφοροδιάγνωση μεταξύ πόνου προερχόμενου από την οσφυική μοίρα vs ιερολαγόνιο άρθρωση ή στον εντοπισμό του ακριβούς επιπέδου που προκαλεί τα συμπτώματα σε περιπτώσεις ευρημάτων σε πολλαπλά επίπεδα στη μαγνητική.
  • Θεραπευτική με επισκληρίδια έγχυση κορτιζόνης και αναισθητικού. Έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες: Βελτίωση του πόνο, παρατεταμένη διάρκεια του θεραπευτικού αποτελέσματος και αποφυγή χειρουργικής επέμβασης. Πρόκειται για εγχύσεις αναισθητικού, κορτιζόνης, φυσιολογικού ορού ή μίγματος αυτών με μια βελόνα, πάντα υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση (C-arm) και τη χρήση σκιαγραφικού τοπικά, ειδάλλως η ακρίβεια των εγχύσεων χωρίς την χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος είναι χαμηλή (60-80%). Η έγχυση γίνεται υπό τοπική αναισθησία.

Εάν είναι απαραίτητο μπορεί να πραγματοποιηθεί έγχυση σε περισσότερες από μία ρίζες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η επανάληψη της έγχυσης μέχρι τρεις φορές, προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα, παρ΄ ότι οι περισσότεροι ασθενείς έχουν σημαντική ανακούφιση από την πρώτη έγχυση, η οποία μπορεί να διαρκέσει και πάνω από ένα έτος.

Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο αμέσως μετά την έγχυση. Τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά πολλές φορές αμέσως, αλλά μπορεί να περάσει μέχρι και μία εβδομάδα από την έγχυση, για το μέγιστο αποτέλεσμα ή και ακόμη περισσότερο.

Υπάρχει πλήθος εργασιών στην διεθνή βιβλιογραφία που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των διατρηματικών επισκληριδίων εγχύσεων για την θεραπεία της ισχιαλγίας αλλά και την αποφυγή της χειρουργικής επέμβασης.

Δεν μπορούν να υποβληθούν όλοι οι ασθενείς σε διατρηματικές εγχύσεις. Απόλυτες αντενδείξεις είναι η χρήση αντιπηκτικού ή διαταραχές πηκτικότητας, η ενεργή τοπική ή συστηματική λοίμωξη, ο μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης ή η κακοήθεια σπονδυλικής στήλης, η αλλεργία στις ουσίες έγχυσης, το ιστορικό ψύχωσης από λήψη κορτικοστεροειδών, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια,  η κύηση.

 

Διαλύματα

Τα διαλύματα που χρησιμοποιούνται για τις απευθείας εγχύσεις είναι τα στεροειδή και το PRP.

  • Η έγχυση στεροειδών μειώνει τη φλεγμονή (οίδημα) γύρω από το νεύρο και βελτιώνει τον πόνο για αρκετό διάστημα. Τέτοιες εγχύσεις είναι και οι επισκληρίδιες ενέσεις με κορτιζόνη ειδικά σε ασθενείς με πρόπτωση δίσκου και προσβολή των νευρικών ριζών. Υπάρχει ανακούφιση λόγω  λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της κορτιζόνης.

Η διάρκεια της θεραπείας στην αντιμετώπιση του πόνου μπορεί ανα περίπτωση να μην είναι μεγάλη, και  ούτε μπορεί να αποτελέσει επαναλαμβανόμενη θεραπεία για περισσότερες από 3 εγχύσεις.

  • Η έγχυση PRP (πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια) εφαρμόζεται σε περίπτωση έντονης σπονδυλοαρθριτιδας. Το ΡRΡ δημιουργείται μετά από αιμοληψία του ασθενούς και φυγοκέντρηση ώστε να επιτευχθεί ο διαχωρισμός του πλάσματος, το οποίο εμπεριέχει στοιχεία που δρουν επιδιορθωτικά σε ιστικές βλάβες επιτυγχάνοντας την ιστική αναγέννηση, αλλά και ρυθμίζοντας την φλεγμονώδη-ανοσολογική απόκριση σε κυτταρικό επίπεδο.

Η έγχυση γίνεται στο χειρουργείο υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο (c-arm), για την ακριβή καθοδήγηση της βελόνας με το φάρμακο στο μεσοσπονδύλιο τρήμα ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του πόνου. Δεν χρειάζεται νοσηλεία, ο ασθενής αναχωρεί από την κλινική σε λίγες ώρες.

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις

Θεραπείες Σπονδυλικής