Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Εγχύσεις σε μικρές αρθρώσεις

Οι μικρές αρθρώσεις(Facet block) της σπονδυλικής στήλης ενώνουν δύο γειτονικούς σπονδύλους. Μπορούν και αυτές να προσβληθούν από εκφυλιστική αρθρίτιδα, να πιέσουν ένα ή μία ομάδα νεύρων και να προκαλούν συνεχή πόνο. Οι μικρές αρθρώσεις θεωρούνται πηγή του πόνου σε ασθενείς με χρόνια εμμένουσα χαμηλή οσφυαλγία.

Όταν δεν αποδίδει ή δεν είναι επιθυμητή η λήψη αναλγητικών φαρμάκων από το στόμα, τότε ο Ορθοπαιδικός μπορεί να βοηθήσει με την στοχευμένη έγχυση ειδικών διαλυμάτων φαρμάκων (τοπικού αναισθητικού, κoρτιζόνης, PRP) απευθείας στις ρίζες των νεύρων, στις αρθρώσεις, στους τένοντες και στους μύες που προκαλούν τον πόνο, για αποτελεσματικότερη ανακούφιση αλλά και για να μην επιβαρύνεται ολόκληρος ο οργανισμός. Οι εγχύσεις είναι αποτελεσματικές για συμπτώματα οσφυαλγίας, ισχιαλγίας. Επίσης, για ασθενείς με συνοδά προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Με την έγχυση τοπικού αναισθητικού και κορτιζόνης απευθείας στο σημείο του πόνου, μπορεί να επιτευχθεί μακροχρόνια αντιμετώπιση του πόνου, σε λίγες περιπτώσεις ακόμη και πλήρης ίαση. Επιπροσθέτως, εάν επιβεβαιωθεί με αυτό τον τρόπο το ακριβές σημείο που προκαλεί τον πόνο, λειτουργεί και ως διαγνωστικό εργαλείο για ακόμη πιο στοχευμένη ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, σε περίπτωση που ο πόνος επανέλθει. Τέτοιες θεραπείες είναι η ενδοσκοπική διατρηματική προσπέλαση,η μικροδισκεκτομή κ.α.

 

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις

Θεραπείες Σπονδυλικής