Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Ενδοσκοπική/ Διαδερμική δισκεκτομή Disc-FX

Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική με το σύστημα Disc-FX αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον δισκογενή πόνο που προέρχεται από διόγκωση του δίσκου-προβολή δισκικού υλικού πίσω ή πλάγια πίσω και μπορεί να προκαλεί πίεση των νευρικών ριζών ή του μυελού ή του σάκου.

Το σύστημα Disc-FX® είναι ένα καινοτόμο , ελάχιστης παρεμβατικότητας σύστημα για την χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, σχεδιασμένο  για  αποτελεσματική προσπέλαση του κατεστραμμένου  δίσκου, χωρίς να προκαλεί βλάβη στις  γειτονικές  ανατομικές δομές.

Το Disc-FX® πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας καθοδήγηση με ακτίνες Χ, ώστε να τοποθετηθεί με ακρίβεια το Σύστημα Disc-FX® μέσα στο δίσκο. Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας συσκευή Disc-FX® εισάγεται στη συνέχεια στο κέντρο του δίσκου, όπου ο δισκικός  ιστός  καυτηριάζεται  με ακρίβεια και/ή αφαιρείται. Έχει ως αποτέλεσμα, η πίεση του δίσκου να μειώνεται κι έτσι να ανακουφίζονται τα συμπτώματα.

Το Disc-FX® επιτρέπει πολλαπλές  θεραπευτικές  επιλογές, σε σύγκριση με άλλες συσκευές  εστιασμένης – αποκλειστικής θεραπείας  που έχουν αναπτυχθεί. Το Disc-FX® χαρακτηρίζει μια κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας συσκευή πλοήγησης, που ονομάζεται Διπολικό Σύστημα Trigger-Flex® , η οποία σχεδιάστηκε ειδικά για να προσεγγίζει και να θεραπεύει το νοσούν τμήμα/ τα νοσούντα τμήματα του δίσκου.

Το Trigger-Flex® εκπέμπει μια συγκεκριμένης  μορφής  ενέργεια  ραδιοκυμάτων, η οποία χρησιμοποιείται από το 1950 σε λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις. Αντίθετα με οποιαδήποτε άλλη χειρουργική πηγή ενέργειας, η πατενταρισμένη ενέργεια ραδιοκυμάτων του πρωτοπόρου Ellman παράγει συγκεκριμένα ιστικά αποτελέσματα για τον χειρισμό  προκαθορισμένων  περιοχών  του δίσκου που  παράγουν πόνο.

Θεραπεύοντας τις Δισκοκήλες που δεν έχουν διαρρήξει τον ινώδη δακτύλιο (εμπεριεχόμενες).

Στο παρελθόν, οι ασθενείς με εμπεριεχόμενες  δισκοκήλες αντιμετωπίζονταν με συντηρητική θεραπεία που περιλάμβανε ανάπαυση, φαρμακευτική αγωγή, ειδικές  εγχύσεις στην σπονδυλική στήλη  και/ή φυσικοθεραπεία. Δυστυχώς, αυτό δεν παρέχει πάντα ανακούφιση. Στο παρελθόν, λοιπόν, οι άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονταν στη συντηρητική αγωγή ήταν αναγκασμένοι να ζήσουν με τα συμπτώματα ή να σκεφτούν μια μείζονα χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη (δισκεκτομή για ισχιαδικά συμπτωματα ή σπονδυλοδεσία για δισκογενή οσφυαλγία). Αν υποβάλλονταν σε εγχείρηση, ίσως χρειαζόταν εβδομάδες ή μήνες για να αναρρώσουν, με αποτέλεσμα μεγάλη αναστάτωση στην καθημερινότητά τους.

 Με το Disc-FX® , αυτό άλλαξε. Το Disc-FX® παρέχει μια επιλογή στους ανθρώπους στους οποίους απέτυχε η συντηρητική θεραπεία και δεν είναι ακόμη έτοιμοι για μείζονα χειρουργική επέμβαση. Είναι μια  τεχνική ελάχιστης  παρεμβατικότητας, που πραγματοποιείται σε πρόγραμμα χειρουργείου ημέρας, κατά την οποία ο ασθενής θα γυρίσει στο σπίτι του την ίδια μέρα της επέμβασης, με μόνο έναν μικρό επίθεμα στην πλάτη του.

 

Προϋποθέσεις


Το Disc-FX®  χρησιμοποιείται μόνο εάν ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης που είναι εκπαιδευμένος στην εφαρμογή του, αξιολογήσει εάν ο ασθενής πληροί όλα τα κριτήρια ώστε να έχει ένα καλό αποτέλεσμα. Θα εξετάσει με λεπτομέρεια όλες τις συντρέχουσες συνθήκες του πόνου στην οσφύ σας,  μέσω κλινικών και απεικονιστικών διαδικασιών, πριν πραγματοποιήσει τη διαδικασία Disc-FX.
Το ποσοστό επιτυχίας του Disc-FX σε αυτούς τους ασθενείς είναι εξαιρετικό, με πάνω από  80% των ασθενών να είναι ικανοποιημένοι.

Ποιος είναι υποψήφιος για τη συγκεκριμένη επέμβαση;

Οι ασθενείς με συμπτωματικές, εμπεριεχόμενες (δισκοκήλες που δεν προβάλουν πολύ και δεν πιέζουν ιδιαίτερα ρίζα ή νωτιαίο σάκο) οσφυϊκές δισκοκήλες , που δεν  έχουν ανταποκριθεί στη συντηρητική θεραπεία, μπορεί να  ανακουφιστούν  από μια τέτοια διαδικασία. Τα τυπικά κλινικά σημεία μιας  εμπεριεχόμενης  οσφυϊκής δισκοκήλης είναι πόνος χαμηλά στην  οσφύ  ή πόνος που ακτινοβολεί στο κάτω  άκρο  συνοδευόμενος από λίγο πόνο χαμηλά στην πλάτη.   

Πότε δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία Disc-FX;

 • Εκφυλιστική δισκοπάθεια προχωρημένου σταδίου
 • Οσφυαλγία από αρθρίτιδα των μικρών αρθρώσεων της σπονδ.στήλης
 • Σπονδυλικό κάταγμα
 • Αστάθεια της σπονδυλικής στήλης (σπονδυλολίσθηση)
 • Χειρουργικό πεδίο ή προβολή δίσκου εντοπισμένη πέρα από τη δυνατότητα πρόσβασης με ενδοσκόπιο.

Οφέλη της διαδικασίας Disc-FX® :

 • Ελάχιστα παρεμβατική επέμβαση
 • Χειρουργείο μίας ημέρας (δυνατή η αναχώρηση από την κλινική μερικές ώρες μετά την επέμβαση)
 • Ελάχιστη τομή δέρματος (3-4 χιλιοστά)
 • Ταχεία διαδικασία
 • Πολλαπλές θεραπευτικές επιλογές: Πολύπλευρη προσπέλαση για προεξοχή δίσκου, πρόπτωση δίσκου και απονεύρωση.
 • Τοπική αναισθησία ως μία από τις επιλογές
 • Στοχευμένη πρόσβαση στην κατεστραμμένη (νοσούσα) περιοχή του δίσκου
 • Δυνατή η θεραπεία σε πολλαπλά δισκικά επίπεδα.
 • Σύντομη  επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες
 • Ελάχιστα επεμβατική χωρίς ουλοποίηση στην περιοχή των μαλακών ιστών
 • Εύκολη επούλωση του τραύματος.
 • Όχι χειρουργικά ράμματα, αποφυγή αφαίρεσης ραμμάτων.
 • Καθόλου ή λίγος χειρουργικός πόνος, ακολούθως της διαδικασίας.
 • Δεν απαιτείται ενδονοσοκομειακή αποκατάσταση-φυσικοθεραπεία.

Το Disc-FX® έχει αποδειχτεί ότι:

 • Προσφέρει μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή
 • Παρέχει βελτίωση στην ποιότητα της ζωής
 • Θεραπεύει πολλαπλά επίπεδα δίσκων με μία χειρουργική επέμβαση

Η αποφυγή της ουλοποίησης είναι ένα από τα πρωταρχικά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής ή διαδερμικής χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης. Η ουλοποίηση μετά από ανοιχτή εγχείρηση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον μακροπρόθεσμο ερεθισμό νεύρων και ελλείμματα νευρικής λειτουργίας σε αυτήν την περιοχή του σώματος, που είναι γεμάτη από νεύρα και υποδοχείς πόνου ( πολλοί ερευνητές αμφισβητούν την ουλή σαν παραγωγό πόνου ή στοιχείο πίεσης νευρικών δομών).

Η ελεύθερη ουλών ενδοσκόπηση ή διαδερμική επέμβαση αποτρέπει αυτόν τον ερεθισμό των αισθητήρων του πόνου. Επομένως, σε σύγκριση με ανοιχτές μικρο-επεμβάσεις, η ενδοσκοπική ή διαδερμική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη μπορεί να θεωρηθεί ήπια.

Η διαδικασία Disc-FX παρουσιάζει  μια νέα εξέλιξη  στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στη σπονδυλική στήλη. Με ένα μέγεθος πρόσβασης μόνο 2-3 mm, η Disc-FX παρέχει  την επιλογή  να αφαιρεθεί ιστός του δίσκου εντός και εκτός του σπονδυλικού σωλήνα (εξω-και ενδοσπονδυλικά), και να επιτευχθεί  θεραπευτική σταθεροποίηση-απονεύρωση του δίσκου.

Η επέμβαση

Η τεχνική Disc-FX είναι μια διαδερμική ενδοσκοπική ή μη πυρηνοπλαστική. Αυτό σημαίνει ότι  η εγχείρηση πραγματοποιείται χωρίς χειρουργική τομή. Απλώς, ένας χειρουργικός σωληνίσκος εισάγεται διαμέσου του δέρματος μέσα στο χειρουργικό πεδίο μέσα στο δίσκο. Η εγχείρηση πραγματοποιείται με άμεση ενδοσκοπική όραση, χρησιμοποιώντας μια μικρή κάμερα μέσα στον χειρουργικό σωληνίσκο. Η θέση της βελόνας παρακολουθείται με ακτινοσκοπικό μηχάνημα. Μετά την επέμβαση, το χειρουργικό πεδίο μπορεί να κλειστεί με μία μικρή ταινία (steril-strip) (όχι ράμματα). Η ενδοσκοπική τεχνική Disc-FX ελαχιστοποιεί τις ουλές κοντά στη σπονδυλική στήλη.

Οι ασθενείς τοποθετούνται συνήθως στην πρηνή θέση. Η διαδικασία τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, ελεγχόμενη από έναν αναισθησιολόγο.

Αφού αναγνωριστεί το πάσχον τμήμα του δίσκου με ακτίνες Χ , ο οδηγός καθετήρας  εισάγεται μέσα στο  πάσχον διαμέρισμα του δίσκου με μια βελόνα, υπό τοπική αναισθησία και με ακτινοσκοπικό έλεγχο στον χειρουργείο. Ο χειρουργικός σωληνίσκος εισάγεται διαμέσου τομής 2-3 χιλιοστών μέσα στο δίσκο.  Μπορεί να υπάρχει επίσης άμεση ενδοσκοπική όραση, από μια μικρή κάμερα μέσα στον χειρουργικό σωληνίσκο. Η θέση της βελόνας παρακολουθείται επίσης από το ακτινοσκοπικό μηχάνημα. Αφού ελεγχθεί η τοποθέτηση του  σωληνίσκου εργασίας, στη συνέχεια συρρικνώνεται με την ειδική διαθερμία πρωτίστως το εσωτερικό του δίσκου και ακολουθεί η συρρίκνωση (θερμική πήξη) της στεφάνης  (ινώδης δακτύλιος). Λόγω  παραγωγής θερμότητας, οι νευρικές ίνες του πόνου του ινώδους δακτυλίου του δίσκου απομακρύνονται επίσης, ως μια επιθυμητή παράπλευρη ενέργεια. Επομένως, ακόμα και ο πόνος που προκαλείται από τον πάσχοντα  δίσκο εξουδετερώνεται (δισκογενής πόνος).

Η εγχείρηση πραγματοποιείται με Η Disc-FX παρέχει  την επιλογή  να αφαιρεθεί ιστός του δίσκου κυρίως εντός  αυτού, και να επιτευχθεί  θεραπευτική σταθεροποίηση-απονεύρωση του δίσκου.

Εκτός από τη συρρίκνωση του πηκτοειδούς πυρήνα του δίσκου, ο ελαστικός καθετήρας του συστήματος επιτρέπει ακόμα  τη στοχευμένη θεραπεία  του ινώδους δακτυλίου.

Η θερμική διαδικασία της τεχνικής Disc-FX οδηγεί στην πάχυνση του ινώδους δακτυλίου του δίσκου  στην νοσούσα πρόπτωση (θερμική πήξη). Αυτό ελαττώνει την πρόπτωση. Η ελάττωση της πρόπτωσης ανακουφίζει την νευρική ρίζα (αποσυμπίεση). Ο δισκογενής πόνος της οσφύος και ο πόνος που αντανακλά στα πόδια ελαττώνεται. Η θερμική διαδικασία μπορεί επίσης να ελαττώσει ίνες του πόνου που έχουν μεταναστεύσει μέσα στα τοιχώματα του δίσκου, επιτυγχάνοντας αναλγησία για τον δισκογενή πόνο στην οσφύ.

 1. Μια θερμική διαδικασία για να μειώσει τον όγκο  μέσω εξάτμισης-εξάχνωσης του ιστού του δίσκου (ablation).
 2. Αφαίρεση ιστών δίσκου που προεξέχουν ή προπίπτουν χρησιμοποιώντας χειρουργική μικρολαβίδα (πυρηνοτομή).

Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

 • Μικρά τμήματα του ζελατινώδους πυρήνα του δίσκου (πηκτοειδής πυρήνας) εξατμίζονται- εξαχνώνονται  με τη χρήση ρεύματος υψηλής συχνότητας.  
 • Ο προεξέχων δίσκος συρρικνώνεται, αποκαθιστώντας το φυσιολογικό του σχήμα.
 • Ο προεξέχων ινώδης δακτύλιος του πάσχοντος  δίσκου μπορεί να υπαναχωρήσει, λόγω της ελάττωσης του όγκου, άρα και της πίεσης.
 • Η πίεση που ο δίσκος ασκεί στη νευρική ρίζα ελαττώνεται.  
 • Ο πόνος της οσφύος και ο πόνος που αντανακλά στο πόδι  (ισχιαδικός πόνος) ελαττώνεται μετά την επέμβαση και εξαφανίζεται.

Μετά την επέμβαση, το χειρουργικό πεδίο μπορεί να κλειστεί με μία μικρή ταινία (steril-strip) (όχι ράμματα). Η ενδοσκοπική τεχνική Disc-FX ελαχιστοποιεί τις ουλές κοντά στη σπονδυλική στήλη.

Ο δισκογενής πόνος της οσφύος συνήθως υποχωρεί  ενός των 2 πρώτων εβδομάδων  μετά τη επέμβαση με Disc-FX. Μετεγχειρητική αποκατάσταση, με τη μορφή φυσικοθεραπείας και εκγύμνασης είναι απολύτως αναγκαία,  προκειμένου να διατηρηθεί το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε, και να ελαχιστοποιηθεί η μυϊκή  δυσλειτουργία και η ατονία του μυϊκού συστήματος της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, είναι σημαντική η εκμάθηση ενός τρόπου ζωής, που είναι ήπιος για την πλάτη.

Κατ’ ουσίαν δεν υπάρχει εγχείρηση χωρίς κινδύνους: Ωστόσο, ειδικοί της εγχείρησης κίνδυνοι, π.χ. βλάβη στο νεύρο, μπορεί να ελαχιστοποιηθούν, αφού στον ασθενή δίνεται μόνο τοπική αναισθησία.  Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό και τον ασθενή να επικοινωνούν σε κρίσιμες στιγμές της διαδικασίας.

 • Θεραπεία αποκατάστασης: 14 ημέρες 
 • Ταχύτερη  επιστροφή στο σπίτι (με πτήση αεροπλάνου) : 7 ημέρες μετά το χειρουργείο
 • Συνιστώμενη επιστροφή στο σπίτι (με πτήση αεροπλάνου): 21 ημέρες μετά το χειρουργείο
 • Χρόνος μέχρι λήψης λουτρού: 1 ημέρα μετά το χειρουργείο
 • Συνιστώμενος χρόνος εκτός εργασίας: 30 ημέρες
 • Χρόνος μέχρι την οδήγηση αυτοκινήτου: 14 ημέρες
 • Με μία παλαιότερη τεχνική (IDET) ή αφαίρεση του δίσκου γινόταν μέσω θερμικής πήξης (αύξηση θερμοκρασίας εντός δίσκου με ηλεκτρόδιο ως 70 βαθμούς Κελσίου), σύμφωνα με τον Ray. Γίνονταν λοιπόν μια μερική μείωση του όγκου του δίσκου.
  Σε μερικούς ασθενείς, η μείωση του όγκου του δίσκου δεν επαρκεί για την πραγματοποίηση αυτής της διαδικασίας για τον δισκογενή πόνο στην οσφύ. Όμοια με μια πολύ τεντωμένη ελαστική ταινία, ο σταθερός ινώδης δακτύλιος που περιβάλλει τον δίσκο δεν μπορεί πλέον να επιστρέψει στην αρχική του θέση, αφού μειωθεί η πίεση. Στην χειρότερη περίπτωση, υπολειμματικός πόνος στην οσφύ, που αντανακλά στο πόδι, μπορεί να παραμείνει. Εδώ, η έννοια μιας εκτεταμένης θεραπείας με  Disc-FX τίθεται σε ισχύ: Η σύσφιξη της θήκης του δίσκου μέσω θερμικής πήξης. Η διαφορά του Disc fx και του IDET είναι σε πολλαπλά σημεία:

  – To ηλεκτρόδιο του idet είναι σταθερό ενώ του disc fx κινητό και με δυνατότητες στόχευσης παθολογικού δίσκικού υλικού

  – Το ηλεκτρόδιο του idet ανεβάζει την θερμοκρασία ωε 70 βαθμούς πράγμα που το κάνει επικίνδυνο για τους γύρω ευαίσθητους ιστούς ενώ το disc fx ανεβάζει θερμοκρασία ως 25 βαθμούς.

Μία μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονάχου έδειξε ότι ο πόνος στην οσφύ μειώθηκε εντός 2 ημερών μετά την επέμβαση με  Disc-FX . Τα 82% όλων των ασθενών που αντιμετωπίστηκαν με Disc-FX επίσης έδειξαν κλινική βελτίωση του δισκογενούς πόνου στην οσφύ μετά από 2 χρόνια.

Το ποσοστό επιτυχίας του Disc-FX είναι εξαιρετικό, με πάνω από  80% των ασθενών ναι είναι ικανοποιημένοι από τη διαδικασία. Ωστόσο, και αυτή η διαδικασία  μπορεί μόνο να επιτύχει μετά από αυστηρή και σύνθετη διαγνωστική εκτίμηση.

Αλλά πολλές τελευταίες μελέτες καταλήγουν σε μη ικανοποιητικά αποτελέσματα και για το Disc Fx , με αποτέλεσμα παρά την πολλά υποσχόμενη μικρής παρεμβατικότητας μέθοδο για εμπεριεχόμενες δισκοκήλες και δισκογενή οσφυαλγία, να επιστρέφουμε στις κλασικές μεθόδους θεραπείας όπως οι δισκεκτομές και οι σπονδυλοδεσίες.

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις

Θεραπείες Σπονδυλικής