Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονή μεταξύ των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης που προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού με εναπόθεση ασβεστίου στους συνδέσμους που έρχονται σε επαφή με τους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης. Αποτελεί χωριστή υποομάδα της ρευματολογικής σπονδυλοαρθρίτιδας/ σπονδύλωσης διότι σχετίζεται με το γονίδιο HLA-B27  και  νοσήματα όπως η ψωριασική αρθρίτιδα, η εντεροπαθητική αρθρίτιδα (φλεγμονώδης νόσος του εντέρου), η αντιδραστική αρθρίτιδα και η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα.

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα εκδηλώνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας αλλά είναι πολύ συχνότερη σε αγόρια της εφηβικής έως της ηλικίας πριν από τα 30 έτη. Οι ασθενείς φέρουν  συνήθως το  γονίδιο HLA-B27  αλλά όσοι το φέρουν,  δεν είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσουν αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα. Επίσης, ενώ συντρέχουν λόγοι κληρονομικότητας, η πάθηση δεν κληρονομείται απευθείας από γονείς σε παιδιά.

Συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλοαρθρίτιδας

Το κύριοι σύμπτωμα είναι αυτό της ρευματοειδούς σπονδυλοαρθρίτιδας, δηλαδή η δυσκαμψία στη βάση της λεκάνης, δηλαδή στην ιερολαγόνια άρθρωση που ενώνει τα οστά της λεκάνης με τη σπονδυλική στήλη ή δυσκαμψία στην πλάτη που είναι πολύ έντονη μετά το πρωϊνό ξύπνημα και βελτιώνεται μετά από κινητοποίηση ή άσκηση. Εκδηλώνεται σταδιακά, με δυσκαμψία και πόνο στη μέση, στον αυχένα, στους ώμους, στα ισχία, στο πίσω μέρος των μηρών, στα κάτω άκρα. Επίσης, με οίδημα στα γόνατα, ή στις ποδοκνημικές αρθρώσεις, με ευαισθησία στο πέλμα λόγω ορθοστασίας, με πόνο και πρήξιμο σε ένα δάκτυλο του χεριού ή του ποδιού. Επίσης, με εύκολη κόπωση.

Πιο προχωρημένα συμπτώματα είναι ο πόνος στον θώρακα και η αίσθηση δύσπνοιας, η φλεγμονή της ίριδας του ματιού, η κατάθλιψη, προβλήματα στο έντερο.

Η διάγνωση έχει σχέση και με την εμπειρία του Ορθοπεδικού που θα κάνει σωστή εκτίμηση του ιστορικού  και  θα λάβει υπόψη και τα ευρημάτα της κλινικής εξέτασης. Εκτός από τη μαγνητική τομογραφία (διότι οι απλές ακτινογραφίες δεν δείχνουν τις αλλοιώσεις στη σπονδυλική στήλη) θα ζητήσει εξετάσεις αίματος που θα δείξουν εάν υπάρχει φλεγμονή και εξέταση αίματος για το γονίδιο HLA-B27. Η ύπαρξή του βοηθά στη διάγνωση αλλά δεν την επιβεβαιώνει διότι όλοι όσοι έχουν το γονίδιο δεν εμφανίζουν αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τακτική άσκηση, φυσιοθεραπεία, που θα ανακουφίσουν  από τα συμπτώματα. Θα δοθούν φάρμακα όπως αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ενώ εάν χρειάζεται ο ασθενής θα παραπεμφθεί στον Ρευματολόγο για αντιρρευματικά φάρμακα ως τροποποιητικά της νόσου.

Ο Ορθοπαιδικός Σπονδυλικής στήλης επίσης εφαρμόζει και βιολογικές θεραπείες, είτε με υποδόριες ενέσεις είτε με εγχύσεις από τη φλέβα. Επίσης, με ενέσεις κορτιζόνης εντός της φλεγμαίνουσας πρησμένης άρθρωσης.

Εάν ο ασθενής υποστεί λόγω της πάθησης μεγάλη βλάβη στις αρθρώσεις του ισχίου ή του γόνατος που εκδηλώνονται με έντονο πόνο και καθήλωση, τότε διενεργείται ολική αρθροπλαστική ( αντικατάστασης της κατεστραμμένης άρθρωσης).

Επίσης μπορεί να απαιτείται επέμβαση ευθυγράμμισης τμημάτων της σπονδυλικής στήλης  με σπονδυλοδεσία.

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις