Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Επισκευή τρώσης μήνιγγας

Η λέξη μήνιγγα προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη “μῆνιγξ” που σημαίνει μεμβράνη. Υπάρχουν τρεις μήνιγγες στο κεντρικό νευρικό σύστημα: η σκληρά μήνιγγα, η αραχνοειδής μήνιγγα και η χοριοειδής μήνιγγα στο κρανίο και στη σπονδυλική στήλη. Οι τρεις αυτές μεμβράνες διαχωρίζονται μεταξύ τους με κενά. Και οι τρείς σχηματίζουν ένα σάκκο που  εμπεριέχει εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Όλες μαζί, προστατεύουν το κεντρικό νευρικό σύστημα από τραυματισμούς, απορροφώντας τους κραδασμούς.

Ο τραυματισμός της σκληράς μήνιγγας μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια αστοχίας σε μία χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη. Η τρώση της σκληράς μήνιγγας στην οσφυϊκή μοίρα με διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού, είναι η συχνότερη.

Ειδικότερα, τρώση της σκληράς μήνιγγας μπορεί να προκληθεί χειρουργείο:

  • Πρόσθιας προσπέλασης για την αυχενική μοίρα
  • Οπίσθιας προσπέλασης για την αυχενική μοίρα
  • Πρόσθιας και πλάγιας προσπέλασης για την οσφυική μοίρα
  • Οπίσθιας προσπέλασης για την οσφυική μοίρα χωρίς σπονδυλοδεσία
  • Οπίσθιας προσπέλασης για την οσφυική μοίρα με σπονδυλοδεσία
  • Επέμβαση κυφοπλαστικής – σπονδυλοπλαστικής

Οι επιπλοκές από την τρώση της σκληράς μήνιγγας, είναι η ήπια, μέτρια και σοβαρή κεφαλαλγία. Επίσης, σχετίζεται με σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές όπως υποσκληρίδιο αιμάτωμα, μηνιγγίτιδα ή θρόμβωση εγκεφαλικών φλεβών. Αυξάνει την πιθανότητα αγχώδους μετατραυματικής διαταραχής και χρόνιου πόνου στην  πλάτη.

Επισκευή τρώσης της μήνιγγας

Σε περίπτωση τρώσης της σκληράς μήνιγγας, ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Παύλος Χριστοδούλου, αντιμετωπίζει την βλάβη με αριθμό μεθόδων όπως η συρραφή, βιολογικές κόλλες, τεχνητές μήννιγγες, πλαστική περιτονίας,blood patch,dural drain ή και συνδυασμό αυτών.

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις

Θεραπείες Σπονδυλικής