Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Κύφωση

   

Η Κύφωση είναι η κύρτωση προς τα μπροστά (καμπούρα) που εμφανίζεται κυρίως στην πλάτη (θωρακική μοίρα) και σπανιότερα στον αυχένα ή και στην μέση (οσφύ). Οι φυσιολογικές τιμές για το θωρακικό κύρτωμα  είναι 20-45 μοίρες. Εάν υπάρχει μεγαλύτερη απόκλιση, χρήζει ιατρικής εξέτασης και θεραπείας. Υπάρχουν διαφορετικών τύπων κυφώσεις ως προς τα αίτια, οι οποίες χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης:

  • Η λειτουργική κύφωση που είναι πολύ συχνή σε νέους ανθρώπους – κυρίως ψηλά αγόρια – λόγω κακής στάσης του σώματος. Αυτή η κύφωση, που επιτρέπει σε έναν νέο άνθρωπο εάν του ζητήσετε να ισιώσει το σώμα του να το επιτυγχάνει χωρίς καθόλου κύφωση, δεν είναι πάθηση, διότι δεν υπάρχει παραμόρφωση στα οστά. Μπορεί να βελτιωθεί με αλλαγή στάσης του σώματος, με άθληση, με ειδικές ασκήσεις. Μόνο εάν είναι μεγάλη και δεν βελτιώνεται, μπορεί να απαιτηθεί και χειρουργική επέμβαση.

 

  • Η οργανική κύφωση επίσης εκδηλώνεται σε εφηβική ηλικία κυρίως στα αγόρια. Η σπονδυλική στήλη είναι δύσκαμπτη και χρήζει διερεύνησης διότι μπορεί να οφείλεται σε κάταγμα ή στη νόσο του Scheuermann.

Η νόσος του Scheuermann εμφανίζεται σε εφήβους και είναι άγνωστης αιτιολογίας. Η κύφωση προκαλείται επειδή οι σπόνδυλοι διαβρώνονται στο πρόσθιο τμήμα τους και γίνονται τριγωνικοί (σχήμα σφήνας). Εάν εαυτό συμβεί σε περισσότερους από δύο σπονδύλους, τότε αλλάζει το σχήμα της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

 

  • Η κύφωση λόγω εξασθένησης των σπονδύλων από οστεοπόρωση, η οποία προκαλεί μικρά κατάγματα με αποτέλεσμα να αλλάζει το σχήμα των σπονδύλων και συνολικά της σπονδυλικής στήλης. Αφορά σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και συχνότερα με γυναίκες μεγάλης ηλικίας.

 

  • Απώλεια οβελιαίας ισορροπίας που οφείλεται σε παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης μετά από κάποιο χειρουργείο σπονδυλοδεσίας με την σπονδυλική στήλη σπονδυλοδεμένη σε πλημμελή θέση από Χειρουργό που δεν γνωρίζει την εμβριομηχανική της σπονδυλικής στήλης ή δεν κατάφερε λόγω μεγάλης παραμόρφωσης να επαναφέρει την σπονδυλική στήλη σε ισορροπία

 

Η κύφωση αρχικά δεν δημιουργεί προβλήματα. Όσο περισσότερο μεγαλώνει, εκτός από το αισθητικό πρόβλημα του ήβου, προκαλεί πόνο που εντείνεται, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και πάρεση λόγω της στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα που μπορεί να προκαλέσει και νευρολογική πάθηση, τη μυελοπάθεια.

Μια βαριά κύφωση που προκαλεί έντονο πόνο πρέπει να διορθώνεται με χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει οστεοτομίες, ενδεχόμενα αποσυμπίεση και σπονδυλοδεσία.  Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Παύλος Χριστοδούλου είναι εξειδικευμένος χειρουργός σπονδυλικής στήλης και με μεγάλη εμπειρία σε όλες τις τεχνικές αντιμετώπισης της κύφωσης.

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις