Τσιμισκή 71 - Θεσσαλονίκη

Διαμεσοσπονδύλια θερμοθεραπεία

Το σκεπτικό της θερμοθεραπείας για τον εκφυλισμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο στην οσφυϊκή μοίρα στης σπονδυλικής στήλης βασίζεται στη χρήση ραδιοσυχνότητας με σκοπό την μετατροπή ή ρίκνωση των ινών του κολλαγόνου. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική τεχνική στρέφεται προς τον παθολογικό πηκτοειδή πυρήνα ή τον ινώδη δακτύλιο γύρω από αυτόν. Πρόκειται για έναν θερμικό ανθεκτικό βρόγχο (thermal resistive coil), ο οποίος εισάγεται στον πάσχοντα οσφυϊκό δίσκο και απελευθερώνει θερμότητα  ρικνώνοντας  τα στοιχεία του πυρήνα. Ουσιαστικά, είναι ένας καθετήρας με εύκαμπτο άκρο ο οποίος εισάγεται διαδερμικά  κάτω από ακτινοσκοπικό έλεγχο στο χειρουργείο. Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της παραπάνω διαδικασίας βρίσκεται σε ήπια καταστολή.

Η θερμότητα που διοχετεύεται προοδευτικά, αυξάνεται στην οπίσθια περιοχή του δίσκου, που είναι μια περιοχή με πλούσια νεύρωση και στο εκφυλισμένο τμήμα του δίσκου με σκοπό να επιδιορθωθεί, να απονευρωθεί και να σταθεροποιηθούν και να βραχυνθούν οι ίνες του κολλαγόνου.

Η ηλεκτροθερμική θεραπεία ( IDET ), έδειξε βελτίωση όσον αφορά τον πόνο και την κινητικότητα, παρ΄ότι κάποιοι άλλοι ερευνητές αμφισβητούν τα αποτελέσματά της. Γενικά, η ηλεκτροθερμική θεραπεία είναι  μια σχετικά ασφαλής τεχνική με λίγες επιπλοκές.  Συμπερασματικά, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι μια μέθοδος που ενδείκνυται να εφαρμοστεί όταν ο  ινώδης δακτύλιος είναι σχεδόν άθικτος, δεν έχει μειωθεί το ύψος του μεσοσπονδύλιου διαστήματος και η βλάβη εντοπίζεται σε μικρή περιοχή στο οπίσθιο τμήμα.

Δρ. Παύλος Χριστοδούλου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Στρατιωτικός Ιατρός – Επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του 424 Γ.Ν. Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευμένος στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Spinal Unit QMC Hospital, Nottingham UK) και μεγάλη εμπειρία σε όλες τις ορθοπαιδικές παθήσεις

Θεραπείες Σπονδυλικής